Már legalább 80 áldozata van a koronavírusnak Kínában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
  • Gyorsul a járvány terjedése Kínában
  • Kiderült, hogy a betegség már akkor fertőző, amikor a tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek

Elképesztő népvándorlás zajlott a közép-kelet kínai Vuhan városában az utóbbi napokban. A város polgármestere vasárnap azt mondta, hogy a 13 milliós lakosságból 5 millióan menekültek el pár nap leforgása alatt, mielőtt lezárták volna a települést.

A politikus szerint nagyjából ezer új koronavírusos fertőzött lehet a lezárt óriásvárosban. A hétfő reggeli hivatalos adatok szerint Kínában eddig 2744 bizonyított koronavírusos megbetegedés történt. A Vuhant is magába foglaló tartományban eddig 76-an haltak bele a vírusfertőzésbe, így országos szinten már 80 felett járhat az áldozatok száma. 

Vuhanba induló, 135 tagú kínai orvoscsoport eskütétele.Fotó: Wei Peiquan/XINHUA

A karatén hatástalanságát mutatja, hogy most érkezett az első hivatalos hír arról, hogy a déli Hajnan szigetén is belehalt valaki a járványba.

Grafika: AFP/444

Csak vasárnap 15-en haltak meg Kínában a betegségben. Aggasztó, hogy az egyikük a közel 25 milliós Sanghajban, ahonnan most jelentettek először halálos áldozatot. Aki egy 88 éves férfi volt.

A kínai Országos Egészségügyi Bizottság vezetője szerint gyorsul a járvány terjedése az országban. Ez annak is köszönhető, hogy mint vasárnapra rájöttek, a 10-14 napos lappangási idejű betegség az eddig tudottakkal szemben már ebben az időszakban is fertőző, vagyis akkor, amikor az érintetteken még seemi sem látszik. 

Az Egyesült Államokban vasárnap 3 új esetet diagnosztizáltak, így ötre emelkedett a kimutatott koronavírusos esetek száma, Mind a hárman jártak Vuhanban a napokban. Az USA tagállamai közül 26-ban összesen száznál valamivel több embert vizsgálnak koronavírus-gyanúval, mert vagy jártak Vuhanban vagy érintkeztek olyanokkal, akik igen és influenzás tüneteket mutatnak. Közülük 25 esetében negatív lett az eredmény. 

“A nagyközönség nincs veszélyben, de a fenyegetés komoly”

- nyilatkozta Nancy Messonnier, az Országos Oltásügyi Központ vezetője.

A hatóságok arra biztatják az amerikaiakat, hogy oltassák be magukat influenza ellen, hogy kevesebb embernek kelljen olyan tünetekkel orvoshoz fordulnia, amik potenciálisan koronavírusra is utalhatnak. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.