Már legalább 80 áldozata van a koronavírusnak Kínában

Egészségügy
2020 január 27., 06:24
comments 100
  • Gyorsul a járvány terjedése Kínában
  • Kiderült, hogy a betegség már akkor fertőző, amikor a tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek

Elképesztő népvándorlás zajlott a közép-kelet kínai Vuhan városában az utóbbi napokban. A város polgármestere vasárnap azt mondta, hogy a 13 milliós lakosságból 5 millióan menekültek el pár nap leforgása alatt, mielőtt lezárták volna a települést.

A politikus szerint nagyjából ezer új koronavírusos fertőzött lehet a lezárt óriásvárosban. A hétfő reggeli hivatalos adatok szerint Kínában eddig 2744 bizonyított koronavírusos megbetegedés történt. A Vuhant is magába foglaló tartományban eddig 76-an haltak bele a vírusfertőzésbe, így országos szinten már 80 felett járhat az áldozatok száma. 

photo_camera Vuhanba induló, 135 tagú kínai orvoscsoport eskütétele. Fotó: Wei Peiquan/XINHUA

A karatén hatástalanságát mutatja, hogy most érkezett az első hivatalos hír arról, hogy a déli Hajnan szigetén is belehalt valaki a járványba.

photo_camera Grafika: AFP/444

Csak vasárnap 15-en haltak meg Kínában a betegségben. Aggasztó, hogy az egyikük a közel 25 milliós Sanghajban, ahonnan most jelentettek először halálos áldozatot. Aki egy 88 éves férfi volt.

A kínai Országos Egészségügyi Bizottság vezetője szerint gyorsul a járvány terjedése az országban. Ez annak is köszönhető, hogy mint vasárnapra rájöttek, a 10-14 napos lappangási idejű betegség az eddig tudottakkal szemben már ebben az időszakban is fertőző, vagyis akkor, amikor az érintetteken még seemi sem látszik. 

Az Egyesült Államokban vasárnap 3 új esetet diagnosztizáltak, így ötre emelkedett a kimutatott koronavírusos esetek száma, Mind a hárman jártak Vuhanban a napokban. Az USA tagállamai közül 26-ban összesen száznál valamivel több embert vizsgálnak koronavírus-gyanúval, mert vagy jártak Vuhanban vagy érintkeztek olyanokkal, akik igen és influenzás tüneteket mutatnak. Közülük 25 esetében negatív lett az eredmény. 

“A nagyközönség nincs veszélyben, de a fenyegetés komoly”

- nyilatkozta Nancy Messonnier, az Országos Oltásügyi Központ vezetője.

A hatóságok arra biztatják az amerikaiakat, hogy oltassák be magukat influenza ellen, hogy kevesebb embernek kelljen olyan tünetekkel orvoshoz fordulnia, amik potenciálisan koronavírusra is utalhatnak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.