A Semmelweis Egyetemre is kiterjesztené a Corvinus fenntartói modelljét a kormány

Palkovics László innovációs miniszter a Népszavának adott interjújában beszélt arról, hogy a négy orvosi egyetem közül a Semmelweis Egyetem lenne a következő, ahol megnézik azt, hogy mit is jelentene a Corvinus-modellhez hasonló működési mód.  Az oktatás mellett a betegellátást is ebbe a struktúrába illesztené be.

A Corvinus Egyetem tavaly nyáron került alapítványi fenntartásba, azóta az állam helyett az erre a célra létrehozott Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány az intézmény fenntartója, amihez az alapító vagyont a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettje adta. A részvények osztalékhozama fordítható az egyetem céljainak megvalósítására.

A Semmelweis Egyetem átalakításával kapcsolatban a miniszter most azt is elmondta, hogy egy teljesítményalapú finanszírozási rendszeren gondolkoznak,  ami úgy nézne ki, hogy az állam megállapodik az egyetemekkel a finanszírozási feltételekben, mondjuk ötévente értékelik az elvégzett oktatási teljesítményüket különböző minőségi mutatókkal. Palkovics szerint ebben a modellben az államilag finanszírozott hallgatók képzésének költségeit fizeti meg az állam az egyetemnek, így nem lesz kevesebb az ingyen hely, csak más csatornán kerül a hallgató képzési díja az intézményhez. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó