Ellenőrzést kapott a nyakába a hortobágyi juhász, aki földügyekről nyilatkozott a nemzetközi sajtónak

mezőgazdaság
2020 január 30., 12:51

Mavranyi Zsigmond berettyóújfalui juhász nemrég interjút adott a Euronews hírcsatornának az állami földvagyon újraelosztásának helyi hatásairól. Arról, hogy a nagy szabású földárverések óta nem a helyi gazdálkodók, hanem a jó politikai kapcsolatokkal bíró, sokszor a mezőgazdasággal még csak köszönőviszonyban sem lévő tehetős emberek jártak jól az állami termőföldek újraosztásával.

Az Átlátszó most arról ír, hogy Mavranyi a riport óta kétszer is ellenőrzést kapott a Hortobágyi Nemzeti Park környékét felügyelő környezetvédelmi őröktől.

photo_camera Fotó: Euronews

A Hortobágyi Nemzeti Park területén szigorú szabályozás határozza meg, hogy hány és milyen állat tartható nemzeti parki területeken, libát és disznót például nem szabad a legelőkre engedni. De az Átlátszó szerint Mavranyi Zsigmond a park dolgozóitól úgy tudta, 30-40 libát még tarthat a nemzeti park tulajdonában lévő tanyáján, ha nem engedi a legelőre őket.

Most mégis a libák miatt lehet gondja: a Hortobágyi Nemzeti Park ugyanis feljelentette a juhászt, mert ellenőrzésükkor a legelőn találták Mavranyi 25 libáját. A férfi szerint a libák azért szabadulhattak a legelőre, mert a zúzmara miatt leszakadt a helyüket elkerítő villanypásztor, amit ő nem vette észre.

Korábban is figyelmeztették már, amikor egy másik ellenőrzés alkalmával három disznóját látta a legelőn a nemzeti park őre. A gazda szerint azok az állatok is véletlenül szöktek ki, amikor a birkák szállítása idejére a disznókat körbekerítő bálákat elmozdították.

A férfival most azt közölték, a feljelentés vége figyelmeztetés, de rosszabb esetben akár milliós bírság is lehet.

A hortobágyi juhász az Átlátszónak azt mondta, nem érti, hogy ha rajta ilyen alaposan számon kérik a szabályok betartását, miért nem ellenőrzi a nemzeti park azokat a sokkal nagyobb kárt okozó, nem is helyben lakó földbérlőket, akik sok esetben csak a mezőgazdasági támogatások miatt pályáztak és éveken át parlagon hagyják a legelőket.