Fegyveresek támadtak az őslakosokra Nicaraguában, hogy elvegyék a földjeiket

Fegyveresek támadtak meg gy őslakos falut Nicaragua karibi partvidékén, és legalább hat embert megöltek, 10 embert pedig elraboltak. A 80 fegyveres szerdáról csütörtökre virradóan rohanta le a Bosawás természetvédelmi területen lévő Alal falu lakosait.

Bosawás természetvédelmi területFotó: HO/AFP

Ezt a területet a közép-amerikai ország egyik szinte átjárhatatlan őserdeje borítja, de az sem védi meg a földfoglalóktól. Az őslakos mayangák ügyvédje szerint a támadók telepesek voltak, akik meg akarják szerezni a földjeiket, hogy azon marhákat tenyésszenek és elpusztítsák az erdeiket. 

Alal mindentől távol lévő település, a belbiztonsági erők nincsenek jelen. A mayagna törzshöz tartozó őslakosok emiatt saját őrjáratokat szerveznek, és támadás esetén azzal harcolnak, amijük van: íjakkal, nyilakkal, bozótvágó késekkel és vadászfegyverekkel, bár ez utóbbiakból kevés van.

Egy emberi jogi szervezet szerint a Karib-tenger partján élő indiánokat a kipusztulás veszélye fenyegeti a sorozatos támadások miatt. (Guardian/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér