Fénymásolt ajánlóíveket és Kubatov-listákat találtak az egri polgármesteri hivatalban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az egri választópolgárok nevét, lakcímét és „aktivitását” is feltüntették azokon a 2014-es listákon, amiket most találtak meg az egyik volt alpolgármester irodájában. 

A dokumentumokat közlő Egri Ügyek azt írja, ezek bizonyítják, hogy az országgyűlési választások előtt, a fideszes városvezetés idején listákat készítettek az egriek pártszimpátiájáról. Mirkóczki Ádám, a város októberben megválasztott, jobbikos polgármestere személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás gyanújával fog feljelentést tenni. 

Íme, így néz ki egy ilyen lista, a cikk szerint az utolsó oszlopban az 1-es mutatja a Fideszt leginkább elutasító, a 7-es a leginkább elfogadó választókat:

Fotó: Egri Ügyek

A papírokat készítők ezeken a lapokon jelezték, hogy kik írták alá Nyitrai Zsolt parlamenti képviselő ajánlóíveit, és kik nem:

Fotó: Egri Ügyek

Ezen a lapon pedig az aktivisták teljesítményét követték:

Fotó: Egri Ügyek

De összeszedték azt is, hogy kik terveznek elmenni szavazni, és kik nem: 

Fotó: Egri Ügyek

Ezzel az érvelőkártyával pedig az aktivistákat segítették, mi mindennel próbálhatják meggyőzni a választókat: 

Fotó: Egri Ügyek

Ezen kívül megtalálták a Helyi Választási Bizottság által hitelesített, fénymásolt ajánlóíveket is, amiken a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat gyűjtötték. Ezeket a törvény szerint a gyűjtési időszak után vissza kell adni a bizottságnak, nehogy a személyes adatok illetéktelen kezekbe kerüljenek. Úgy tűnik, Egerben mégis a polgármesteri hivatalban maradtak: 

Fotó: Egri Ügyek
Fotó: Egri Ügyek

Frissítés: Mirkóczki szerint példátlan botrány történt, a fideszes képviselők egyetlen dolga „eltakarodni az egri közéletből”

Mirkóczki Ádám a csütörtöki közgyűlésen is bemutatta a listákat, amelyek szerinte sértik a választási eljárások rendjéről szóló törvényt, és 1-3 év szabadságvesztés is járhat érte. 

„Önök Eger lakosságát listázták, olyan szinten listázták, hogy irodavezetők szerepelnek benne, hivatali munkatársak szerepelnek benne.”A polgármester kiosztotta a fideszes képviselőket, hogy csalással szerezték a mandátumukat, és még a saját támogatóikat is listázták. Ezután felszólította őket, hogy kérjenek bocsánatot, és mondjanak le. „Nincs joguk az egri közéletben véleményt formálni, nincs joguk az egri emberekről dönteni, önök csalók, hazugok, törvénytelenek”, és egyetlen dolguk „eltakarodni az egri közéletből”.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.