Hazugságspirálba keverte magát az iskolákat felcserélő tankerületi igazgató

oktatás
2020 január 30., 14:45
comments 133

A Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Tolnai Marianna önkényesen kivette a Ferencváros 39 milliós digitálistanterem-támogatási programjából a József Attila Iskolát, pont azt az intézményt, ahová a leginkább roma gyerekek járnak, és egy másikba, a Leövey Klára gimnáziumba irányította a támogatást.  Kedden írtunk az esetről, akkor a tankerület nem válaszolt a kérdéseinkre

de azóta küldött egy rövid nyilatkozatot, aminek nincs olyan állítása, ami megfelelne az igazságnak, és ezt dokumentumokkal  is tudjuk bizonyítani. 

„A Belső-Pesti Tankerületi Központ együttműködik a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatával. Az együttműködésben három intézményben alakítanának ki okos tantermet, amellyel párhuzamosan a Tankerület egy negyedik okos tanterem kialakítását is tervbe vette. Korábban – az önkormányzattal közös támogatási szerződés aláírása előtt – a IX. Kerületi Leövey Klára Gimnáziumról egyeztetett a tankerület, ezért kezdte meg ebben az intézményben is az okostanterem kialakítását, amit a Tankerületi Központ önálló beruházásban valósított meg. A Belső-Pesti Tankerületi Központ kezdeményezi a támogatási szerződés meghosszabbítását és a József Attila Általános Iskolában is kialakítja az okos tantermet.”

Magyarra fordítva a fenntartó levelében azt állítja, hogy három iskolában a IX. kerületi forrásból okostantermet alakítottak ki, és ettől függetlenül a tankerületi központ saját forrásból egy negyedik intézményben, a Leövey Klára Gimnáziumban is felszerelte a digitális eszközöket. Majd önmaguknak is ellentmondva leírják, hogy kezdeményezni fogják, hogy a József Attila Iskola is hozzájuthasson a fejlesztéshez. Tehát az EMMI alá tartozó állami intézmény azzal áll a nyilvánosság elé, hogy eleve a Leövey Klára iskolának szánták a támogatást, és nem a szegregációval küzdő József Attilába. 

Az igazság ebben az esetben nagyon könnyen kideríthető. Ugyanis létezik hivatalos, hozzáférhető, bizonyító erejű dokumentum: konkrétan az az előterjesztés, ami a IX. kerületi testület elé került, és amiről szavaztak a képviselők. Másfelől létezik egy hivatalos szerződés a támogatásról, amit a tankerületi központ igazgatója, Tolnai Marianna, és az előző polgármester, Bácskai János kötöttek. Mindkét iratban a József Attila Általános Iskola szerepel, és szó sincs a Leövey Klára Gimnáziumról. 

Részlet Bácskai János előterjesztéséből:

Részlet a tankerület és az önkormányzat közötti szerződésből:

Az az állítás sem valós, hogy a tankerület a Leövey Klárában a digitális tantermet önálló beruházásban valósította meg. Ezt onnan lehet tudni, hogy Tolnai Marianna levélben fordult az új polgármesterhez, Baranyi Krisztinához, amiben arra kéri, hogy utólag módosítsák a szerződést, ugyanis félreértés történt, véletlenül a József Attila Általános Iskola került a dokumentumokba, de az előzetes egyeztetéseken még a másik intézményről volt szó, és kéri a kerületet, hogy írják át úgy a megállapodást, hogy abban a Leövey szerepeljen. Magyarul a tankerület az állításával ellentétben nem alakított ki saját forrásból okostantermet az említett gimnáziumban, hanem azt a kerületi kasszából fizették ki. 

Miután felmerült, hogy a tankerület végül nem a szerződésnek megfelelően használta fel a kerületiek pénzét, Dombóvári Csaba jegyző kivizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy a tankerület igazgatója abban sem mond igazat, hogy az előzetes egyeztetések még Leövey Klára Gimnáziumról szóltak.

„...a Belső-Pesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatójának 2019. december 16. napján Önhöz intézett megkeresésében szereplő azon kitétel, miszerint a Képviselő-testület az említett képviselő-testületi határozatban „az egyeztető megbeszéléseken rögzített intézmények helyett” részben más helyszínekről döntött, nem állja meg a helyét…..Megállapítható továbbá, hogy a Belső-Pesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója a nem szerződésszerű teljesítésről több mint 3 hónapos késéssel adott hivatalos tájékoztatást az Önkormányzat részére, amely tájékoztatás – az előzőekben ismertetett tényeknek ellentmondva – a képviselő-testületi határozat tartalmát érintő „adminisztrációs hibának” tulajdonítja a támogatási összeg szerződéstől eltérő célú felhasználását.”

Baranyi Krisztina polgármester azt mondta, hogy nem fogadják el a tankerület elszámolását, a pénzt vissza fogják kérni, és az általuk kiválasztott iskolába el fogják juttatni a támogatást.

„Az önkormányzat eddig erőn felül, sok segítséget nyújtott a fenntartónak, hiszen a mi gyerekeink járnak ezekbe az iskolákba. A bürokrácia, a tankerületi rendszer eddig is meglassította, és megnehezítette a közös munkát, de ilyen bizalmi válságra még nem volt példa.” A polgármester nem tudja, hogy ezek után mennyire bízhatnak abban, hogy az önkormányzat által megítélt források oda érkeznek, ahova szánták őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.