Rekordhosszú csempészalagutat tártak fel az amerikai-mexikói határon

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Majdnem másfél kilométer hosszú, van benne lift, vasúti sín, vízelvezető és szellőzőrendszer, valamint magas feszültségű kábelek. Ez a valaha volt leghosszabb csempészalagút, amit az Egyesült Államok és Mexikó határán találtak, szerdán közzé is tettek róla egy videót: 

Az 1313 méteres alagút bejáratát még augusztusban fedezték fel a mexikói hatóságok, majd amerikai nyomozók térképezték fel az egészet, írja a BBC. Az átlagosan 21 méteres mélységben húzódó járat Tijuanát és San Diegót köti össze, és bár egyelőre nem tudják, ki állhat mögötte, a hírhedt, Joaquín „El Chapo” Guzmán-féle Sinaola kartell épp ezen a környéken működik. 

Fotó: AP

2014-ben San Diegóban találták meg a második leghosszabb csempészalagutat is, az majdnem egy kilométeres volt. 

Donald Trump amerikai elnök elvileg azért épített falat a két ország közé, hogy meggátolja az illegális migrációt és a drogcsempészetet. A hatóságok szerint azonban a kábítószer nagy részét legális belépési pontokon, autókba és kamionokba rejtve juttatják be az országba.

Az alagút egyik bejárataFotó: Elliot Spagat/AP

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!