Rekordhosszú csempészalagutat tártak fel az amerikai-mexikói határon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Majdnem másfél kilométer hosszú, van benne lift, vasúti sín, vízelvezető és szellőzőrendszer, valamint magas feszültségű kábelek. Ez a valaha volt leghosszabb csempészalagút, amit az Egyesült Államok és Mexikó határán találtak, szerdán közzé is tettek róla egy videót: 

Az 1313 méteres alagút bejáratát még augusztusban fedezték fel a mexikói hatóságok, majd amerikai nyomozók térképezték fel az egészet, írja a BBC. Az átlagosan 21 méteres mélységben húzódó járat Tijuanát és San Diegót köti össze, és bár egyelőre nem tudják, ki állhat mögötte, a hírhedt, Joaquín „El Chapo” Guzmán-féle Sinaola kartell épp ezen a környéken működik. 

Fotó: AP

2014-ben San Diegóban találták meg a második leghosszabb csempészalagutat is, az majdnem egy kilométeres volt. 

Donald Trump amerikai elnök elvileg azért épített falat a két ország közé, hogy meggátolja az illegális migrációt és a drogcsempészetet. A hatóságok szerint azonban a kábítószer nagy részét legális belépési pontokon, autókba és kamionokba rejtve juttatják be az országba.

Az alagút egyik bejárataFotó: Elliot Spagat/AP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér