Jöhet az egységes mobiltöltő-kábel az EU-ban

Elsöprő többséggel, 582 igen és mindössze 40 nem szavazattal döntött úgy az Európai Parlament, hogy kötelezni kívánják az elektronikus eszközök gyártóit az egységes töltőkábelek bevezetésére. 

Az EP elől a javaslat most az Európai Bizottsághoz kerülhet, ahol elkészülhet a jogszabálytervezet, amely révén a felhasználóknak nem kéne minden alkalommal egy új töltőt is vásárolniuk, ahányszor lecserélik a telefonjukat. A Bizottságnak viszonylag szűk határidő állna a tervek szerint rendelkezésére, mivel az EP-képviselők azt szeretnék, ha a törvénytervezet már nyár közepére készen lenne. 

Az EP az elektronikus hulladék visszaszorítása érdekében kíván ennyire gyorsan fellépni. Szintén ebből a megfontolásból kérték fel a Bizottságot, hogy dolgozzanak ki egy tervet, hogyan lehetne a vezetéknélküli töltők terjedését elősegíteni. 

Azt amúgy nem szabta meg az EP, hogy melyik kábelformát kéne előnyben részesíteniük a gyártóknak a jövőben, de az Engadget cikke szerint az USB-C terjedő népszerűségét látva könnyű elképzelni, hogy ez lesz a nyertes megoldás. 

A cikk kitér arra is, hogy ha valóban törvény lesz ebből a javaslatból, akkor az vélhetően az Apple-t fogja a legérzékenyebben érinteni. Nem véletlen, hogy a vállalat már korábban is tiltakozott a felmerült ötlet ellen, szerintük ugyanis az EU ezzel az innováció ellen lépne fel, és ennek a végén a fogyasztók látnák kárát. 

Az EU ugyanakkor már egy évtizede próbálja közös kábelek bevezetése felé ösztönözni a gyártókat, mivel szerintük ezzel jelentősen csökkenne az elektronikai hulladék mennyisége és a fogyasztók élete is könnyebbé válna. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.