Nagy része meghalhatott annak a 11 millió facsemetének, amit pár hónapja ültetett el a török kormány

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A török mezőgazdasági és erdészeti szakszervezet szerint azoknak több mint 90 százaléka meghalhatott már azoknak a facsemetéknek, melyeket hatalmas felhajtás közepette, rekordkísérlet gyanánt ültettek el tavaly az országban, írja a Guardian

Tavaly november 11-ét a török kormány a nemzeti erdőtelepítés napjának nevezte ki, és önkéntesek részvételével 11 millió facsemetét ültettek el országszerte. A programban részt vett Recep Tayyip Erdoğan államfő és Mustafa Şentop házelnök is.

Mustafa Şentop házelnök az ültetés közbenFotó: Evrim Aydin/Anadolu Agency

A kormány által felkarolt programnak sikerült világrekordot is felállítania: a legtöbb egyszerre, egy helyen és egy időben elültetett facsemetével. Corum városában ugyanis 303150 facsemete került a földbe. 

Ugyanakkor az erdészeti szakszervezet vezetője, Şükrü Durmuş elmondása szerint az általuk megvizsgált facsemeték több mint 90 százaléka elpusztult már. Szerinte a csemetéket nem a megfelelő időben ültették el, jellemzően nem is hozzáértők, utána pedig elmaradtak az esők és a kieső csapadékot nem kapták meg máshonnan sem a fák. A szakszervezet egyelőre a 81-ből hat tartományban vizsgálta a csemeték állapotát, de további vizsgálatokat ígértek. 

A minisztérium szerint viszont semmi nem igaz a vádakból, a csemeték több mint 95 százaléka remekül van és növekszik tovább. A szakszervezet számára azonban a kormányzati válasz is gyanús volt, ugyanis egy profi, rendesen kivitelezett faültetésnél is csak a csemeték 65-70 százaléka éli túl a procedúrát, és Durmuş szerint a 95 százalékos adat nem lehet igaz. 

A klímaváltozás hatásainak felerősödése miatt világszerte, így Magyarországon is felerősödtek a faültető mozgalmak. Hogy milyen buktatói vannak ennek és mire kell odafigyelni a faültetés közben, arról ebben a cikkben írtunk hosszabban

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó