259-re emelkedett az koronavírus-áldozatok száma Kínában

Az AFP legfrissebb jelentése szerint a kínai hatóságok szombaton már 259-re emelték a koronavírus-járvány halálos áldozatainak számát. A múlt heti adatok még 190-200 áldozatról és körülbelül tízezer fertőzöttről szóltak.

Szakértők már korábban is említették, hogy a kínai hatóságok által közöltnél rosszabb is lehet a helyzet, és azt is, hogy az adatokból kiolvasható, 2 százalék körüli halálozási mutató romolhat, mivel a kimutatott fertőzöttek többsége még beteg, és egyelőre alig 250 azoknak a száma akik igazoltan meggyógyultak a vírusfertőzést követően.

Időben így alakultak a fertőzések és a halálesetek számai, mióta az első esetet 2019 december 31-én jelentették Vuhan városából:

Grafika: AFP/444/Univ. JOhn Hopkins

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem munkatársai készítettek egy interaktív térképet és dashboardot, amely valós időben mutatja az igazolt koronavírusesetek számát. Eszerint eddig 11 374 esetet észleltek, ebből 11 221-et Kínában. Az európai fertőzöttek száma 22. (Ebből hét a németországi Webasto cégnél.) A regisztrált gyógyultak száma 252. (Frissítés: szombat délután ötkor a fertőzöttek hivatalos számát 12 024-re, a gyógyultakét 287-re módosították.)

Szájmaszkokért állnak sorban Kanton tartományban.Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

Eddig a világ 24 országából jelentettek fertőzéseket. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO csütörtökön nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a Vuhan városból indult koronavírus-járvány miatt.

Az Egyesült Államok és Ausztrália kemény beutazási korlátozásokat léptetett életbe a Kínából érkezőkkel szemben, a kínai hatóságok pedig gyakorlatilag karanténba zárták a fertőzés gócpontját, a 60 millió lakosú Hubej tartományt. A tartományi központ, a 18 milliós Vuhan a jelentések szerint kísértetvárossá vált, az utcák üresek, csak a hatóságok védőruhás embereit látni.

A járvány gazdasági hatásai beláthatatlanok. Hubej tartományban számos elektronikai világcégnek vannak jelentős gyártókapacitásai, de lassan egész Kína elszigetelődik: egymás után állítják le légijárataikat a környező országok is.  A dél-korea Hyunday már bejelentette, hogy leálljtja egy modelljének gyártását, mert akadozik az alkatrészellátás Kínából. (AFP, Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó