259-re emelkedett az koronavírus-áldozatok száma Kínában

Egészségügy
2020 február 01., 15:57

Az AFP legfrissebb jelentése szerint a kínai hatóságok szombaton már 259-re emelték a koronavírus-járvány halálos áldozatainak számát. A múlt heti adatok még 190-200 áldozatról és körülbelül tízezer fertőzöttről szóltak.

Szakértők már korábban is említették, hogy a kínai hatóságok által közöltnél rosszabb is lehet a helyzet, és azt is, hogy az adatokból kiolvasható, 2 százalék körüli halálozási mutató romolhat, mivel a kimutatott fertőzöttek többsége még beteg, és egyelőre alig 250 azoknak a száma akik igazoltan meggyógyultak a vírusfertőzést követően.

Időben így alakultak a fertőzések és a halálesetek számai, mióta az első esetet 2019 december 31-én jelentették Vuhan városából:

Február 1-én a hivatalos adatok szerint 259-en hunytak el a vírus okozta betegségben és több mint 11 ezren betegedtek meg.
photo_camera Grafika: AFP/444/Univ. JOhn Hopkins

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem munkatársai készítettek egy interaktív térképet és dashboardot, amely valós időben mutatja az igazolt koronavírusesetek számát. Eszerint eddig 11 374 esetet észleltek, ebből 11 221-et Kínában. Az európai fertőzöttek száma 22. (Ebből hét a németországi Webasto cégnél.) A regisztrált gyógyultak száma 252. (Frissítés: szombat délután ötkor a fertőzöttek hivatalos számát 12 024-re, a gyógyultakét 287-re módosították.)

Szájmaszkokért állnak sorban Kanton tartományban.
photo_camera Szájmaszkokért állnak sorban Kanton tartományban. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

Eddig a világ 24 országából jelentettek fertőzéseket. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO csütörtökön nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a Vuhan városból indult koronavírus-járvány miatt.

Az Egyesült Államok és Ausztrália kemény beutazási korlátozásokat léptetett életbe a Kínából érkezőkkel szemben, a kínai hatóságok pedig gyakorlatilag karanténba zárták a fertőzés gócpontját, a 60 millió lakosú Hubej tartományt. A tartományi központ, a 18 milliós Vuhan a jelentések szerint kísértetvárossá vált, az utcák üresek, csak a hatóságok védőruhás embereit látni.

A járvány gazdasági hatásai beláthatatlanok. Hubej tartományban számos elektronikai világcégnek vannak jelentős gyártókapacitásai, de lassan egész Kína elszigetelődik: egymás után állítják le légijárataikat a környező országok is.  A dél-korea Hyunday már bejelentette, hogy leálljtja egy modelljének gyártását, mert akadozik az alkatrészellátás Kínából. (AFP, Reuters)