Andorai Péter összes jelenete a Falfúróban

A 72 éves korában elhunyt Andorai Péter színművész egyik legemlékezetesebb alakítása Szomjas György 1985-ös, Falfúró című filmszatírájának gonosz gondnoka volt. A magyar filmtörténet nagy házmesteralakításában néha burleszkeszközökkel hozza a mindent és mindenkit megfigyelő, Újpest-melegítős (finom utalás a belügyi kapcsolatokra, a Dózsa a szocializmusban „rendőrcsapat” volt), irigykedő, erőszakos, slampos, részegeskedő lakótelepi gondnokot, akit utál és retteg mindenki.

A Falfúró talán nem sorolható a magyar filmművészet igazán jelentős alkotásai közé, egyáltalán nem hibátlan mű, de kétségkívül szórakoztató, és nagyon hitelesen, néhol kifejezetten erősen és szellemesen jeleníti meg a nyolcvanas évek éppen kapitalizálódó, a fogyasztói társadalom problémáival ismerkedő késő-szocialista világát. A film legnagyobb vonzereje bemutatása idején az volt, hogy meztelen női testeket és (imitált) szexuális aktust is lehet látni benne, ami a szocialista időkben még ritkaságnak számított. A film főszereplője, Andorai ellenefele Bán János, a „kora hősévé” kisvállalkozóvá válni próbáló lakótelepi melós. Presszóban szerveződő prostitúciós hálózat kismamákból (tru story!), reménytelen küszködés százforintokért, valódi és áldokumentum-jelentek, sötét, roncsolt, de komikus képek, durva, álproli, széttöredezett, ironikus, posztmodern nyelvezet.

És itt a teljes film a Youtube-on.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.