Andorai Péter összes jelenete a Falfúróban

FILM
2020 február 1., 19:59
comments 145

A 72 éves korában elhunyt Andorai Péter színművész egyik legemlékezetesebb alakítása Szomjas György 1985-ös, Falfúró című filmszatírájának gonosz gondnoka volt. A magyar filmtörténet nagy házmesteralakításában néha burleszkeszközökkel hozza a mindent és mindenkit megfigyelő, Újpest-melegítős (finom utalás a belügyi kapcsolatokra, a Dózsa a szocializmusban „rendőrcsapat” volt), irigykedő, erőszakos, slampos, részegeskedő lakótelepi gondnokot, akit utál és retteg mindenki.

A Falfúró talán nem sorolható a magyar filmművészet igazán jelentős alkotásai közé, egyáltalán nem hibátlan mű, de kétségkívül szórakoztató, és nagyon hitelesen, néhol kifejezetten erősen és szellemesen jeleníti meg a nyolcvanas évek éppen kapitalizálódó, a fogyasztói társadalom problémáival ismerkedő késő-szocialista világát. A film legnagyobb vonzereje bemutatása idején az volt, hogy meztelen női testeket és (imitált) szexuális aktust is lehet látni benne, ami a szocialista időkben még ritkaságnak számított. A film főszereplője, Andorai ellenefele Bán János, a „kora hősévé” kisvállalkozóvá válni próbáló lakótelepi melós. Presszóban szerveződő prostitúciós hálózat kismamákból (tru story!), reménytelen küszködés százforintokért, valódi és áldokumentum-jelentek, sötét, roncsolt, de komikus képek, durva, álproli, széttöredezett, ironikus, posztmodern nyelvezet.

És itt a teljes film a Youtube-on.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt