Állig felfegyverzett, katonai ruhás férfiak sétáltak be Kentuckyban a törvényhozás épületébe, és ez senkit sem zavart

Egy esernyő vagy egy hosszabb fadarab veszélyes tárgynak minősül, lőfegyverrel viszont simán be lehet lépni az épületbe, ahol Kentucky állam törvényhozása működik. Ez világosan kiderült pénteken, amikor állig felfegyverkezett amerikaiak a biztonsági kaput megkerülve kedélyes eligazítást kaptak a recepciónál: 

We Are KY Gun Owners nevű fegyverpárti szervezet tagjai azért tartottak gyűlést Frankfortban, Kentucky fővárosában, hogy demonstrálják, ellenállnak a fegyverviselés korlátozását célzó törekvéseknek. Ezzel arra reagáltak, hogy a szomszédos Virginia állam demokrata kormányzója a fegyvertartási szabályok szigorítását javasolta.

A főleg férfiakból álló csoport tagjai félautomata fegyverekkel, golyóálló mellényben, maszkban és katonai bakancsban sétáltak be a törvényhozás épületébe:

Fotó: Bryan Woolston/AFP
Fotó: Bryan Woolston/AFP

Egyikük azt nyilatkozta, nem akarta elhinni, hogy tényleg beengedik őket. „Mármint, teljesen fel vagyok fegyverkezve. És megbíznak bennünk. Nem is vagyok Kentucky-i állampolgár, Virginiából jöttem, teljesen idegen vagyok. Besétáltam, és a biztonsági őr azt mondta, »jöjjön csak, érezze jól magát«”.

Fotó: Bryan Woolston/AFP

Aztán arról beszélt, milyen gyönyörűnek találja az épületet: „A márvány a festmények, a szobrok, minden olyan gyönyörű. Szóhoz sem jutok.”

Az eset kapcsán sokan felvetették, vajon hogyan reagáltak volna a biztonsági őrök, ha fekete vagy muszlim férfiak érkeznek meg ugyanilyen öltözetben. (Huffpost, Rolling Stone)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.