„Kérem, engedjék át a gyerekem” - könyörgött a leukémiás lány anyja a vírus miatt lezárt tartomány határán

külföld
2020 február 02., 09:35

Normális esetben elég átautózni a Jangcét átszelő hídon, hogy az ember a kínai Hubej tartományból Csiucsiang városába jusson. De mivel a koronavírus miatt Hubejt jóformán karantén alá vonták, sokan hiába próbálnak keresztüljutni a rendőrségi ellenőrzésen. Ehhez január 24-én vagy korábban vásárolt, Csiucsiangból érvényes repülő- vagy vonatjegyre van szükség.

Szombaton azt az 50 éves nőt is megállították, aki 26 éves, leukémiás lányát szerette volna kemoterápiára vinni, miután a koronavírus miatt túlterhelt vuhani kórházakban nem tudták biztosítani a kezelést. A Reuters beszámolója szerint a nő könnyek közt könyörgött a rendőröknek, hogy engedjék át pokrócba burkolózott lányát.

Ennek ellenére órákat kellett várniuk, és csak azután hívtak nekik mentőt, hogy a nő nyilatkozott a sajtónak. Miután ellenőrizték, nincs-e lázuk, mindketten beutazhattak a városba.

A koronavírus világszerte több, mint 14 ezer embert fertőzött meg, többségüket Kínában, ahol a 300-at is átlépte a halálos áldozatok száma. Szombaton a Fülöp-szigeteken is meghalt egy - szintén kínai - beteg, ő volt a koronavírus első, Kínán kívüli áldozata.