A pompás királylepkék két ismert védelmezőjét is meggyilkolták Mexikóban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A királylepkék mexikói élőhelyének egy újabb védelmezőjét gyilkolhatták meg Michoacán államban erdőirtásban érdekelt bűnszervezetek. 

A világ legnagyobb királylepke-rezervátumának, az El Rosarió-i lepkemenhelynek január közepén eltűnt vezetője után holtan találták szombaton a világörökségi listán is szereplő rezervátum idegenvezetőjét, Raúl Hernández Romerót is, aki szintén a veszélyeztetett rovarfaj ismert védelmezőjének számított.

Danaus plexippusokFotó: LEROY Francis / hemis.fr/hemis.fr

A férfi pénteken tűnt el, holttestét szombaton a hajnali órákban találták meg El Rosario település közelében. Az ügyészség szerint az idegenvezető testén több helyen láthatók ütlegelés nyomai, fején éles tárggyal ejtettek sebet.

Három nappal korábban, szerdán találták holtan egy víztározóban Homero Gómez Gonzálezt, a pillangórezervátum vezetőjét, aki január 14-én tűnt el rejtélyes körülmények között. Az életét már egy évtizede a királylepkék védelmének szentelő agrármérnök fejsérülést szenvedett, mielőtt vízbe fulladt.

Az igazgatóhoz hasonlóan az idegenvezető is a pompás királylepke (Danaus plexippus) védelmezőjének számított, mindketten rendszeresen szót emeltek a faj telelőhelyének számító mexikói fenyőerdők kiirtása ellen.

Az Egyesült Államokból és Kanadából késő ősszel királylepkék milliói költöznek Mexikóba, hogy az ottani dús lombozatú fenyőerdők oltalmában vészeljék át a hideg teleket. (MTI, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér