Az energiahivatal szerint nem ösztönzi a spórolást az olcsó gáz

gazdaság
2020 február 03., 14:22

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hétfői tájékoztatása szerint 2019-ben az enyhe időjárás ellenére is a korábbi évek átlagának megfelelő mennyiségű gáz fogyott, vagyis a hőmérséklet-ingadozások kiszűrésével egyértelműen nőtt a kereslet.

Mint írták, a lakossági fogyasztás emelkedése azt mutatja, hogy "a jelenlegi árszint kevéssé ösztönöz a gázfelhasználásban a takarékoskodásra", illetve "a mai ösztönzők nem elégségesek az energiahatékonysági beruházásokra".

Mindez azért különösen kellemetlen, mert Magyarország belföldi forrásból csupán a hazai felhasználás 15 százalékát tudja fedezni, egyébként importra szorul. Ezt ugyan könnyíti a tartósan alacsony gázár és a megnövekedett tárolói kapacitás.

A hivatal első alkalommal jelentetett meg piacmonitoringot a földgázpiac éves alakulásáról. Az összesítés adatai szerint a vizsgált időszakban 108 terawattóra (TWh) gáz fogyott Magyarországon. A felhasználás egy évvel korábban 106 terrawattórát, két évvel korábban 111 terrawattórát tett ki, a belföldi fogyasztás tehát tavaly nem változott jelentősen. A teljes felhasználás harmadát teszi ki a lakossági igény, amely a reáljövedelmek emelkedése, és a gáz árának más fűtési megoldásokhoz viszonyított jelentős csökkenése miatt nőhet. (Via MTI)