Peking szerint az USA nem segít, csak félelmet kelt a koronavírussal kapcsolatban

külföld
2020 február 03., 07:55

Az Egyesült Államok félelmet kelt és terjeszt a kínai koronavírussal kapcsolatban, állítja a kínai külügyminisztérium. Hétfői közleményük szerint az USA ezt érdemi segítségnyújtás helyett teszi, írja a Reuters.

Kitértek arra is, hogy az Egyesült Államok volt az első ország, amelyik visszahívta a követségi alkalmazottai egy részét, majd pedig az első, amelyik kitiltotta területéről a kínai utazókat. A külügyi szóvivő szerint ezzel pedig csak félelmet keltenek és rossz példával járnak elől. Peking abban bízik, hogy más országok ennél ésszerűbb, józanabb, és tudományosan megalapozottabb döntéseket fognak hozni a vírussal kapcsolatban. 

photo_camera Fotó: Tetsuya Kikumasa/The Yomiuri Shimbun

Közben a pekingi tőzsde is komolyan megérezte a koronavírus terjedését: a hosszú holdújévi szünet után hétfőn újranyíló tőzsdén becslések szerint 400 milliárd dollárral csökkent a papírok értéke. A kínai tőzsdék január 23-a óta voltak zárva, amikor a vuhani vírus mindössze még 17 áldozatot szedett, és nem lehetett tudni, milyen mértékű fennakadásokhoz vezethet még. 

Azóta viszont globális egészségügyi vészhelyzet lett belőle, két tucatnyi országban terjedt el a vírus, és az áldozatok száma már 360 fölött van. Mivel nem lehet arra számítani, hogy a helyzet gyorsan rendeződjön, a befektetők menekülni kezdtek a kínai tőzsdéről, így aztán jelentősen, 8 százalékkal esett a sanghaji tőzsdeindex. 

Válaszul a kínai központi bank (PBOC) a lassuló gazdaság élénkítésére tavaly november óta először csökkentette a hétnapos, illetve a tizennégynapos hitelköltséget hétfőn.

A jegybank honlapján az szerepel, hogy a hétnapos fordított repokamatot 10 bázisponttal, 2,4 százalékra, a tizennégynaposét ugyancsak 10 bázisponttal, 2,55 százalékra mérsékelték. Szakértők számítottak a likviditásnövelő intézkedésre és szerintük miután tisztul a kép, hogy milyen károkat okoz a koronavírus a gazdaságnak, újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket jelenthetnek be. (Reuters, MTI)