Tiltakozásból kivonultak az újságírók a brit miniszterelnök rezidenciájáról

külföld
2020 február 03., 15:46

Kivonult a brit sajtó legjava egy hétfői sajtótájékoztatóról a brit miniszterelnök rezidenciájáról azután, hogy Lee Cain, Johnson legfőbb kommunikációs tanácsadója néhány kollégájukat megpróbálta kidobatni az eseményről. A Guardian tudósítása szerint Cain csak a meghívott újságírókat akarta beengedni a terembe, a többieket, köztük a Mirror, a Huffington Post és az Independent tudósítóját a biztonságiakkal akarta kikísértetni a miniszterelnöki rezidenciáról.

Nagy-Britanniában ezt a jelek szerint nem lehet eljátszani. A meghívott újságírók többsége ezután úgy döntött, nehogy már a miniszterelnök egyik beosztottja döntse el, hogy ki ellenőrizheti a hatalmat, úgyhogy fogták magukat, és ők is elhagyták a rezidenciát.

Távozott a BBC, az ITV, a Sky News, a Financial Times, a Guardian, de még az amúgy Johnson kormányával szimpatizáló Daily Mail, Sun és a Telegraph újságírója is.

A brit sajtó és Johnson kormányának viszonya egy ideje már elmérgesedőben van. A brit viszonyokra jellemző, hogy a feszültségek egyik oka az, hogy Johnson kormánya, szakítva a hagyományokkal, a napi rendes sajtótájékoztatóját a semleges területnek számító parlamentből a kormány fennhatósága alá tartozó miniszterelnöki rezidenciára helyezte át. (Via The Guardian)