Kiderült, hogy mégsem terjed tünet nélkül a koronavírus

Hibásnak bizonyult az az elmélet, miszerint tünetmentesen is terjedhet a koronavírus, ami azt jelentette volna, hogy sokkal nehezebbé válik a Közép-Kínából elindult vírus ellenőrzése. De most a Science magazin beszámolója szerint a Robert Koch Institute (RKI) kutatói arra jutottak, mégsem volt tünetmentes az a kínai nő, aki január végén Sanghajból utazott Münchenbe, hogy ott egy autóipari cég, a Webasto  alkalmazottjaival tárgyaljon. 

Ezt úgy sikerült kideríteniük, hogy a korábbi kutatókkal ellentétben felhívták a nőt, aki elmondta, hogy már Németországban jelentkeztek nála a tünetek: fáradtnak érezte magát, izomfájdalmai voltak és lázcsillapítót szedett. 

A Webasto lezárt központja január 29-án, München mellett, Gautingban.Fotó: Lino Mirgeler/dpa Picture-Alliance/AFP

A New England Journal of Medicine korábban ugyanis úgy írt a tünetmentes terjedésről, hogy nem beszéltek a nővel. Azóta a bajor egészségügyi hatóság már tájékoztatta őket a hibáról. A Robert Koch Institute pedig az Egészségügyi Világszervezetnek és európai társügynökségeknek szólt az új fejleményről. 

Keddre tovább emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, a kórokozót országszerte 12 fő hordozza bizonyítottan. A bajor tartományi egészségügyi minisztérium hétfő késő este kiadott közleménye szerint az új fertőzött a Webasto munkatársa. Így egy nap alatt két fővel emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Németországban. 

A bajorországi esetek kivétel nélkül összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto egyik továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban. A vállalati tanfolyamon a német hatóságoknak nyilatkozó sanghaji nőtől terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A nő németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében.