Elpusztult Nagy Tim, az egyik utolsó óriásagyarú afrikai elefánt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Elpusztult Nagy Tim, az afrikai óriásagyarú elefántok egyik utolsó példánya. A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) közleménye szerint az 50 éves elefánt kedden múlt ki. A Kenyában nagy tiszteletben álló Nagy Timet az Amboseli Nemzeti Parkban találták meg, a közlemény szerint természetes okok vezettek a halálához.

Nagy Tim 2016. szeptember 10-én.Fotó: Paul Obuna/WildlifeDirect/AFP

Az elefántnak egyenként több mint 45 kilósra becsült agyarai voltak, szinte a földig leértek. Rendszerint csak a nagyon öreg elefántoknak van ilyen óriási agyaruk. A természetvédők szerint csak pár tucatnyi lehet az óriásagyarú afrikai elefántok száma, ugyanis az orvvadászok is főleg rájuk vadásznak éppen különösen hosszúra megnyúlt metszőfoguk miatt.

Annyi nagyagyarú elefánt pusztult el, hogy ez már a faj fennmaradásában is megmutatkozik: a tudósok szerint mivel a hosszú agyarú elefántok élete van a legnagyobb veszélyben, manapság az afrikai elefántoknak már kisebb agyaruk nő, mint száz évvel ezelőtt.

A kutatók minden megfigyelt elefántcsordát egy betűvel jelölnek meg, hogy könnyebb legyen őket azonosítani. Az egy csordában élő elefántok neve mind a csordát jelző betűvel kezdődik. Tim a T csordába tartozott.

Timnek hosszú élete során az orvvadászokat és a feldühödött farmereket is sikerült túlélnie, bár volt egy rossz szokása: rájárt a falusiak termőföldjeire. Ezért állatvédők és vadőrök nyomjelző nyakörvet erősítettek rá, és amikor megközelített egy ültetvényt, vadőrök siettek oda, hogy más irányba tereljék. Az első évben 183-szor próbált behatolni szántóföldre vagy megdézsmálni termést, de a megfigyelés eredményeként az ilyen támadásokat sikerült a felére csökkenteni. Egyszer egy lándzsa fúrta át az egyik fülét, és beleállt a vállába, de az állatorvosoknak sikerült meggyógyítaniuk.

Fotó: Paul Obuna/WildlifeDirect/AFP

„A szívünk szakad meg. Tim egyike volt Afrika utolsó szuperagyarasainak. Kenya egyik nemzeti kincse volt” – közölte egy nairobi központú állatvédő szervezet.

Nagy Tim testét a kenyai fővárosba szállítják, ahol kitömik, hogy kiállítsák a nemzeti múzeumban.

Kenya egyike a legnagyobb elefántpopulációval rendelkező afrikai országoknak, a becslések szerint 35 ezer példány él az országban. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér