150 évre elítélték, most vesebajra hivatkozva szabadulna a világ legnagyobb piramisjátékosa

külföld
2020 február 06., 06:31

A 81 éves Bernie Madoff kiemelkedik a világ leghíresebb nagypályás szélhámosai közül: miután lecsukták egy óriási Ponzi-rendszer, vagyis piramisjáték üzemeltetéséért, a börtönben is remek bizniszeket költött, monopolizálta például a forrócsokipiacot. 

Madoffot 2009-ben ítélték el 150 évre, alapesetben tehát nem lenne esélye szabadulni, de szerdán halálos vesebetegségére hivatkozva arra kérte a bíróságot, engedjék ki, hadd töltse utolsó hónapjait egy barátja társaságában. Ügyvédje szerint Madoffnak kevesebb, mint 18 hónapja van hátra, és halálos betegsége mellett szív- és érrendszeri problémákkal, valamint magas vérnyomással is küzd, írja a CNBC. 

Bernie Madoff 2009. március 12-én Manhattanben
photo_camera Madoff 2009-ben (Stephen Chernin/Getty Images/AFP) Fotó: Stephen Chernin/Getty Images/AFP

„Nincs gyógyír a betegségemre. És hát, tudja, letöltöttem a büntetésem. Letöltöttem 11 évet, és őszintén szólva, megszenvedtem” - mondta Madoff a Washington Postnak. Ugyanakkor egyik áldozata, Gregg Felsen, aki Madoff miatt bukta a megtakarításai jó részét, nem valami együttérző.  

„Halálos beteg? Én meg halálosan tönkrementem. Rengeteg ember életét rontotta el, nem érdemel semmiféle engedményt”- mondta. A kerekesszékben ülő Madoffot tavaly nyár óta egy börtönkórházban ápolják, de elutasította a vesekezelést. Ügyvédje szerint Madoff nem vitatja bűnei súlyosságát, és nem is próbálja lekicsinyelni áldozatai szenvedését. „Kifejezte a bűntudatát.”