Kásler Miklós: A betegséggel kapcsolatos pánik lényegesen nagyobb probléma, mint a Magyarországon még ki nem mutatott vírus

Egészségügy
2020 február 07., 15:12

Magyarország mindent megtesz a koronavírus elleni védekezésben, számolt be a a belügyminiszter Országgyűlés népjóléti bizottságának pénteki ülésén. Pintér Sándor hozzátette: három műszakban gyártanak maszkokat a börtönökben, ez műszakonként 25 ezer darabos kapacitást jelent. Védőfelszereléssel ki tudták segíteni a szomszédos országokat, sőt Kínába is juttattak, mondta. 

"Jelenleg a betegséggel kapcsolatos pánik lényegesen nagyobb probléma, mint a Magyarországon még ki nem mutatott vírus,"

jelentette ki az emberi erőforrások miniszter. Kásler Miklós közölte: elkészítették azokat az eljárásrendeket, amelyeket ilyen helyzetben alkalmazni kell, ezeket eljuttatták a kórházakhoz, a háziorvosokhoz, az önkormányzatokhoz és a járási kormányhivatalokhoz is. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy 

"nem kell aggódni a Kínában feladott csomagok miatt, azok nem terjeszthetik a vírust. A légi szállításkor, a mínusz 40-50 fokos hőmérsékleten elpusztul a vírus, de a földi vagy vízi szállítás során sem marad életképes."

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára elmondta, hogy összesen 197 magyar tartózkodik Kínában, a pekingi nagykövetség mindannyiukkal folyamatosan tartja a kapcsolatot. (MTI)