Németh Szilárd egy görögországi zavargás képével ábrázolta a kelebiai tüntetésről szóló hírt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Facebook-oldalán Németh Szilárd is megemlékezett arról, hogy a szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte, hogy  a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezették félre annak a csoportnak a tagjait, akik csütörtök délután a kelebiai határátkelőhöz vonultak. A megmozdulás békésen zajlott le, az MTI beszámolója szerint a résztvevők a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várták, hogy a magyar fél megnyissa a határt.

Az államtitkár a posztját három képpel is illusztrálta, amik közül az egyiken az látszódik, ahogy két ember átmászik egy kerítésen. Csakhogy eddig sehonnan sem érkeztek olyan hírek, hogy a csütörtöki tüntetésen bármi ilyesmi történt volna, és egy gyors képkereséssel kideríthető, hogy a kép még csak nem is magyar határnál készült. 

Fotó: Németh Szilárd/Facebook

A mászós képet történetesen a a Reuters fotósa készítette tavaly szeptember végén, amikor tűz ütött ki a görögországi Leszbosz szigetén működő menekülttáborban, és az ott lakók összecsaptak a rendőrökkel. 

Mivel Németh Szilárd ezt az információt nem közölte a kép mellett, így nem derül ki, milyen logika alapján kapcsolta össze a két eseményt, vagy mi köze lehet az álhíreket elítélő nyilatkozathoz. 

A Reuters fotója melletti kép pedig 2018 októberében készült a bosnyák-horvát határon. A három közül egyedül a felső ábrázolja a kelebiai tüntetést, amit az MTI fotósa készített. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó