Németh Szilárd egy görögországi zavargás képével ábrázolta a kelebiai tüntetésről szóló hírt

képzavar
2020 február 07., 13:23

A Facebook-oldalán Németh Szilárd is megemlékezett arról, hogy a szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte, hogy  a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezették félre annak a csoportnak a tagjait, akik csütörtök délután a kelebiai határátkelőhöz vonultak. A megmozdulás békésen zajlott le, az MTI beszámolója szerint a résztvevők a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várták, hogy a magyar fél megnyissa a határt.

Az államtitkár a posztját három képpel is illusztrálta, amik közül az egyiken az látszódik, ahogy két ember átmászik egy kerítésen. Csakhogy eddig sehonnan sem érkeztek olyan hírek, hogy a csütörtöki tüntetésen bármi ilyesmi történt volna, és egy gyors képkereséssel kideríthető, hogy a kép még csak nem is magyar határnál készült. 

photo_camera Fotó: Németh Szilárd/Facebook

A mászós képet történetesen a a Reuters fotósa készítette tavaly szeptember végén, amikor tűz ütött ki a görögországi Leszbosz szigetén működő menekülttáborban, és az ott lakók összecsaptak a rendőrökkel. 

Mivel Németh Szilárd ezt az információt nem közölte a kép mellett, így nem derül ki, milyen logika alapján kapcsolta össze a két eseményt, vagy mi köze lehet az álhíreket elítélő nyilatkozathoz. 

A Reuters fotója melletti kép pedig 2018 októberében készült a bosnyák-horvát határon. A három közül egyedül a felső ábrázolja a kelebiai tüntetést, amit az MTI fotósa készített.