Meglepően szeliden reagált Szijjártó külügyminiszter az ötleteit lesöprő ukrán miniszterre az anyanyelvi oktatás ügyében

Szijjártó Péter külügyminiszter korábbi megszólalásaihoz képest kifejezetten szolidan reagálta le, hogy Hanna Novoszad oktatási miniszter a találkozójuk után arról adott ki közleményt, hogy a magyar politikus egyik felvetése sem valósítható meg reálisan.

"Az ukrán oktatási miniszter asszony tegnap számos tanú - köztük az ukrán külügyminiszter kolléga - előtt megígérte, hogy hamarosan találkozik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének vezetőségével és egyeztet velük a javaslatokról. Remélem, tartja a szavát. A jó viszonyhoz való visszatérés tehát továbbra sem rajtunk múlik."

 Ezt írta ki Szijjártó az imént a facebookjára.

Novoszad korábban azt közölte, hogy a magyar külügyminiszter két javaslatot tett neki a magyar nyelvű iskolai oktatás ügyében. Az egyik az volt, hogy Ukrajna sorolja be a kárpátaljai magyar kisebbséget is a területén élő őshonos nemzetiségek csoportjába, ezek iskoláiban ugyanis a diákok anyanyelvükön tanulhatnak minden tantárgyat.

Az ukrán miniszter szerint az ukrán jogszabályok értelmében ebbe a kategóriába azokat a népeket sorolják, amelyeknek nincs saját államuk - ide tartoznak például a krími tatárok -, így nyelvük, kultúrájuk megtartásához kiemelt támogatást kell kapniuk. A magyar kisebbséget, miután van anyaországa, nem sorolhatják át ebbe a kategóriába - közölte.

Szijjártó másik javaslata az volt, hogy ne egyes tantárgyak oktatásában térjenek át az ukrán nyelvre fokozatosan, növelve ezzel az ukrán nyelv részesedését az oktatásban, hanem az ukránnyelv-órák számát növeljék. Novoszad szerint ezzel az a probléma, hogy mivel más tárgyak óraszáma nem csökken, ez jelentősen megemelné a magyar iskolákban tanuló diákok heti óraszámát.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó