A Katasztrófavédelem figyelmeztet: jön a vihar, 90 km/órás szélre lehet számítani

időjárás
2020 február 09., 19:03

„Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre virradó éjjel csak a dunántúli megyékben, hétfőn és kedden azonban már országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre” - írja a Facebookon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

link Forrás

A Katasztrófavédelem szerint a Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő. „Ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen: zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba” - írják.

A Ciara miatt közel hatvan járatot töröltek vasárnap a brüsszeli repülőtéren - írja az MTI. A német és az angol bajnokságban is elmaradtak meccsek a viharban.