Lelőtték a thai katonát, aki mészárlást rendezett egy plázában

külföld
2020 február 9., 6:16

A thaiföldi biztonsági erők agyonlőtték vasárnap azt az ámokfutó katonát, aki többeket megölt és megsebesített az ország északkeleti részén, Nahon Racsaszima városban - közölték rendőrségi és katonai források. 

Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint a támadóval együtt 27-en vesztették életüket, és 57-en megsebesültek. A kormányfő a helyszínre utazott, hogy felkeresse az áldozatokat. Tudomása szerint a katona egy ingatlanügyben őt ért vélt igazságtalanságon bőszült fel, és felettesének egyik rokonára volt dühös.

photo_camera A miniszterelnök az egyik áldozat betegágyánál Fotó: HANDOUT/AFP

A fegyveressel abban a bevásárlóközpontban végeztek, ahol többeket megölt, majd túszaival együtt elbarikádozta magát. „A rendőrség megölte az elkövetőt és megmentett nyolc túszt. Néhányan megsebesültek” - mondta el a névtelenséget kérő két biztonsági forrás egyike. 

Az öldöklés helyi idő szerint szombat délután kezdődött a Bangkoktól mintegy 250 kilométerre lévő városban, amikor a katona tüzet nyitott egy házban, majd egy katonai bázison új fegyvereket vett magához. Innen a város Terminal 21 nevű plázájához ment, ahol a forgalmas utcán válogatás nélkül lőtt az emberekre, majd bevette magát a vásárlókkal zsúfolt épületbe, ahol túszokat is ejtett. A thaiföldi biztonsági erők lezárták és körülvették a bevásárlóközpont épületét, ahonnan több száz embert sikerült kimenekíteniük. 

A bent ragadt emberek egyike az akció közben nyilatkozott az állami tévének: „Nem tudok elfutni, mert nem tudom, hol a lövöldöző.” 

Egy nő azt mondta, 30 másik emberrel együtt bujkált egy tároló helyiségben hat órán keresztül, a sötétben. „Mind kikapcsoltuk a telefonjainkat. Senki nem posztolt semmit.”

A rendőrök és katonák az éjjel megrohamozták a plázát, de órákig tartott, mire végezni tudtak a közben beazonosított, 32 éves ámokfutóval. 

photo_camera Az elkövető, Jakrapanth Thomma élő videójának részlete Fotó: -/AFP

A férfi röviddel a vérengzés előtt azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy bosszút fog állni, de nem fejtette ki, hogy miért. „A halál elkerülhetetlen mindenki számára" - írta, és kirakott egy fotót is a saját kezéről, amelyben egy lőfegyvert tartott. „A csalásból gazdagodtatok meg. Hasznot húztok másokból. Azt hiszik, hogy a pokolban elkölthetik a pénzüket?” - tette hozzá.  A Facebook később törölte profilját. 

A thaiföldi hatóságok szerint a vérengzést elkövető Jakrapanth Thomma alhadnagyi rangban dolgozott a hadsereg egyik lőszerellátó zászlóaljánál. A védelmi minisztérium szóvivője, Kongcsip Tantravanics az elkövető indítékairól annyit tudott mondani, a katona azután kezdett el tombolni, hogy szombaton összevitatkozott a felettesével, akit végül agyonlőtt egy nővel együtt, és megsebesített egy másik katonát is. Ezt követően tért vissza a bázisra, ahol dolgozott, ahonnan elvitt több fegyvert, köztük egy géppuskát és egy katonai terepjárót. Ezzel hajtott a Terminal 21 nevű bevásárlóközponthoz. (Guardian, MTI)