Svájc népszavazáson döntött a homofóbia elleni törvény bevezetéséről

2020 február 9., vasárnap 19:14

A népszavazáson megjelent svájci választók 63 százaléka támogatta a szexuális irányultság vagy identitás miatti diszkrimináció büntethetőségét. A vallási vagy faji alapú kirekesztés ellen eddig is volt törvény, ezt egészítik ki az LMBT közösség védelmével.

A kampány során többen úgy nyilatkoztak, hogy bár a svájciak saját önképük szerint modern társadalomban élnek, de ez a jogokban nem tükröződik. Az LMBTQ emberekre vonatkozó szabályozásban az európai országokat több szempontból vizsgáló Rainbow Map rangsorában például csak a 23. helyen állnak, miközben Magyarország a 19. 

A homofóbia elleni törvény támogatottsága a vártnál is magasabb volt, ami jó hír az azonos neműek házassága mellett kampányolóknak. Az egyházak közül a reformátusok támogatták a törvényt, míg az evangéliumi közösségek ellenezték (annak ellenére, hogy a szövetségük főtitkárának apja nyíltan meleg).

Az ellenérvek között a legerősebb a szólásszabadság védelme volt, vita bontakozott ki például abban a kérdésben, hogy szabad-e ezentúl melegekről szóló vicceket mondani. A belügyminiszter szerint természetesen igen, amíg tiszteletben tartják az emberi méltóságot, míg az EU- és bevándorlásellenes, populista Svájci Néppárt szerint ez nem egyértelmű, és egy szabad országban az embereknek a buta véleményekhez is joguk van.

A Svájci Néppárt plakátja a "cenzúratörvény" ellen Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az új törvény bünteti majd a diszkriminációt a médiában, a közösségi oldalakon vagy például az éttermekben és a mozikban. Az egyik nagy nyilvánosságot kapott eset például egy óvodában esett meg novemberben, ahová nem engedték beiratkozni egy meleg pár gyerekeit, ez a jövőben büntethető lesz.

Nincsenek róla megbízható adatok, hogy eddig mennyi zaklatás érte a melegeket és biszexuálisokat Svájcban, és sokan vitatják, hogy ez tömeges probléma lenne, de aktivisták szerint az átlagosnál ötször magasabb körükben az öngyilkosság aránya és egy nemrég létrehozott forródrótra hetente két bejelentés érkezik. (New York Times, BBC)