A tűz után most a víz pusztít Sydney-ben

külföld
2020 február 10., 05:13

Négy nap alatt 391,6 mm eső zúdult Sydney környékére. A tavalyi aszály és az október óta tomboló erdőtüzek miatt nagyon jól jött már a csapadék - Sydney legnagyobb víztározója pár nap alatt 70 százalékosra töltődött, pedig a múlt héten már csak 42 százalékon állt.

A hatalmas esőzés a várost leginkább fenyegető két tüzet, köztük a Gospers-hegyi tüzet is eloltotta. De a víz önmagában is komoly problémákat okoz, a tüzekben megsemmisült erdőségek és bozótosok pedig nagyban növelik a villámáradások veszélyét. Ezeken a területeken könnyebben alakulnak ki földcsuszamlások, a víz pedig rengeteg hordalékot sodorhat magával.

Az esőzések legalább százezer otthonban okoztak áramkimaradásokat. Csak Sydney-ben kétszáz embert kellett kimenteni a vízből a hétvégén. Egy eltűnt után is kutatnak, a férfit autójával együtt sodorta el az ár egy hídról.

A rendkívüli időjárásra tekintettel a hatóságok azt kérték, hogy aki csak teheti, hétfőn maradjon otthon. A város alacsonyabb részein élőket pedig felszólították otthonaik elhagyására, vagy arra, hogy legalább álljanak készen a menekülésre.

A helyzetet bonyolítja a magas dagály és az ötméteresre korbácsolt hullámok. Mindkét jelenség megnehezíti a lezúduló csapadék elfolyását. (Via BBC)