Baloldali-nacionalista áttörés Írországban

külföld
2020 február 10., 06:27
Mary Lou McDonald (középen, vörös blúzban), a Sinn Féin vezére ünnepli pártja választási győzelmét. Írországban most megtörhet az eddigi kétpártrendszer, bár egyelőre még nem biztos, hogy a Sinn Féin kormányt is tud alakítani.
photo_camera Mary Lou McDonald (középen, vörös blúzban), a Sinn Féin vezére ünnepli pártja választási győzelmét. Írországban most megtörhet az eddigi kétpártrendszer, bár egyelőre még nem biztos, hogy a Sinn Féin kormányt is tud alakítani. Fotó: BEN STANSALL/AFP

Áttörést ért el a korábban az IRA-hoz fűződő kapcsolatai miatt páriának számító, nacionalizmusa mellett alapvetően baloldali szociáldemokrata Sinn Féin az ír parlamenti választásokon. Az előzetes eredmények szerint a Sinn Féin nyerte el a legtöbb szavazatot a választáson, ahol a szavazók preferenciasorrendet állíthatnak fel. A Guardian tudósítása szerint a választók negyede jelölte meg a Sinn Féint elsődleges pártjaként.

Ez földcsuszamlás szerű változás az ír belpolitikában, amit ezidáig a konzervatív-liberális Fine Gael és a klasszikus liberális Fianna Fáil uralt. A két hagyományos pártot a gazdasági nehézségek - a hajléktalanság, az emelkedő bérleti díjak, a romló egészségügyi ellátás - miatti felháborodás söpörte el.

Mary Lou McDonald, a Sinn Féin vezére hívei hangos ünneplése közepette arról beszélt, hogy a Zöldekkel már fel is vette a kapcsolatot, mert velük és több kisebb baloldali párttal kíván koalícióra lépni, kihagyva a kormányból a hagyományos uralkodó pártokat. De még korántsem biztos, hogy sikerrel jár. A Fine Gael és a Fianna Fáil ugyanis több jelöltet indított a Sinn Féinnél, így végső soron külön-külön is több képviselőjük lehet a törvényhozás alsó házában a választáson nyertes pártnál. Így egyelőre még kérdés, hogy melyik pártoknak lehet kormányképes többségük a törvényhozásban. Annyi biztos csak, hogy mind a Fine Gael, mind a Fianna Fáil kizárta a koalíciót a Sinn Féinnel.