Baloldali-nacionalista áttörés Írországban

Mary Lou McDonald (középen, vörös blúzban), a Sinn Féin vezére ünnepli pártja választási győzelmét. Írországban most megtörhet az eddigi kétpártrendszer, bár egyelőre még nem biztos, hogy a Sinn Féin kormányt is tud alakítani.Fotó: BEN STANSALL/AFP

Áttörést ért el a korábban az IRA-hoz fűződő kapcsolatai miatt páriának számító, nacionalizmusa mellett alapvetően baloldali szociáldemokrata Sinn Féin az ír parlamenti választásokon. Az előzetes eredmények szerint a Sinn Féin nyerte el a legtöbb szavazatot a választáson, ahol a szavazók preferenciasorrendet állíthatnak fel. A Guardian tudósítása szerint a választók negyede jelölte meg a Sinn Féint elsődleges pártjaként.

Ez földcsuszamlás szerű változás az ír belpolitikában, amit ezidáig a konzervatív-liberális Fine Gael és a klasszikus liberális Fianna Fáil uralt. A két hagyományos pártot a gazdasági nehézségek - a hajléktalanság, az emelkedő bérleti díjak, a romló egészségügyi ellátás - miatti felháborodás söpörte el.

Mary Lou McDonald, a Sinn Féin vezére hívei hangos ünneplése közepette arról beszélt, hogy a Zöldekkel már fel is vette a kapcsolatot, mert velük és több kisebb baloldali párttal kíván koalícióra lépni, kihagyva a kormányból a hagyományos uralkodó pártokat. De még korántsem biztos, hogy sikerrel jár. A Fine Gael és a Fianna Fáil ugyanis több jelöltet indított a Sinn Féinnél, így végső soron külön-külön is több képviselőjük lehet a törvényhozás alsó házában a választáson nyertes pártnál. Így egyelőre még kérdés, hogy melyik pártoknak lehet kormányképes többségük a törvényhozásban. Annyi biztos csak, hogy mind a Fine Gael, mind a Fianna Fáil kizárta a koalíciót a Sinn Féinnel.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér