Nagy áramkimaradást okozott Csehországban az orkán

Százezer cseh háztartás maradt áram nélkül hétfő reggelre az országon átvonuló szélvihar miatt. Az orkán, amit heves esőzések kísértek, fákat csavart ki és légvezetékeket szaggatott le.

A vihar miatt számos helyen, főleg a cseh-német határ térségében a vasúti forgalom is leállt a sínekre dőlt fák miatt. A kidölő fák Prágában és Ceské Budejovicében parkoló autókat is megrongáltak, és néhány épület tetőszerkezetében is károk keletkeztek.

A széllökések sebessége helyenként meghaladta az óránkénti száz kilométert. A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb, Snezka nevű hegycsúcsán pedig rekordnak számító 180 kilométer/óra szélsebességet mértek.

A legnagyobb nehézségek a Prága körüli Közép-csehországi régióban vannak, ahol kora reggel 37 ezer háztartásban nem volt villany. "Elsősorban a legfőbb magas feszültségű vezetékeket állítjuk helyre, mintegy 150 helyről jelentettek problémát" - nyilatkozott a közrádióban Sona Holingerová, a cseh elektromos művek, a CEZ szóvivője.

A Cseh Hidrometeorológiai Intézet felhívta a lakosság figyelmét, hogy a nap folyamán újabb szélviharokra - 70-110 kilométeres óránkénti sebességűekre - lehet számítani, ezért mindenkit óvatosságra intett, és országszerte a legmagasabb fokú készültséget rendelték el. 

A vihar, amit Németországban Sabine hurrikán néven emlegetnek, Csehország előtt már Németországon is végigsöpört, Címlapképünk Drezdában készült, a csehországi károkról egyelőre nem érkezett fényképes beszámoló. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér