Nagy áramkimaradást okozott Csehországban az orkán

külföld
2020 február 10., 07:37

Százezer cseh háztartás maradt áram nélkül hétfő reggelre az országon átvonuló szélvihar miatt. Az orkán, amit heves esőzések kísértek, fákat csavart ki és légvezetékeket szaggatott le.

A vihar miatt számos helyen, főleg a cseh-német határ térségében a vasúti forgalom is leállt a sínekre dőlt fák miatt. A kidölő fák Prágában és Ceské Budejovicében parkoló autókat is megrongáltak, és néhány épület tetőszerkezetében is károk keletkeztek.

A széllökések sebessége helyenként meghaladta az óránkénti száz kilométert. A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb, Snezka nevű hegycsúcsán pedig rekordnak számító 180 kilométer/óra szélsebességet mértek.

A legnagyobb nehézségek a Prága körüli Közép-csehországi régióban vannak, ahol kora reggel 37 ezer háztartásban nem volt villany. "Elsősorban a legfőbb magas feszültségű vezetékeket állítjuk helyre, mintegy 150 helyről jelentettek problémát" - nyilatkozott a közrádióban Sona Holingerová, a cseh elektromos művek, a CEZ szóvivője.

A Cseh Hidrometeorológiai Intézet felhívta a lakosság figyelmét, hogy a nap folyamán újabb szélviharokra - 70-110 kilométeres óránkénti sebességűekre - lehet számítani, ezért mindenkit óvatosságra intett, és országszerte a legmagasabb fokú készültséget rendelték el. 

A vihar, amit Németországban Sabine hurrikán néven emlegetnek, Csehország előtt már Németországon is végigsöpört, Címlapképünk Drezdában készült, a csehországi károkról egyelőre nem érkezett fényképes beszámoló. (Via MTI)