Átadják Omar el-Besír volt szudáni elnököt a hágai bíróságnak

bűnügy
2020 február 11., 15:44

Átadják az emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel vádolt Omar el-Besír volt szudáni elnököt a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) – közölte egy magas rangú szudáni tisztségviselő.

Mohammed Hasszán al-Taisi, a szuverén átmeneti tanács tagja szerint az ország átmeneti kormánya és a dárfúri lázadócsoportok között a dél-szudáni fővárosban, Jubában megállapodás született arról, hogy átadják a hágai székhelyű törvényszéknek a körözött személyeket. Feiszal Száleh tájékoztatási miniszter a Reutersnek szintén erről számolt be, de  nem említette Besírt név szerint. Az ICC egyelőre nem reagált.

A Szudánt 30 éven át irányító Besírt országos tömegtüntetések után tavaly tavasszal távolította el a hatalomból a hadsereg. Az ICC többek közt a Dárfúrban elkövetett vérengzésekkel vádolja.

Omar el-Besir 2017. árpilis 9-én
photo_camera Omar el-Besír 2017. árpilis 9-én Fotó: Ashraf Shazly/AFP

A volt elnök 2018 áprilisa óta börtönben van. Egy kartúmi bíróság korrupció és pénzmosás miatt ítélte el decemberben, de emellett azzal is vádolják, hogy köze volt a megbuktatásához vezető tiltakozó akciók résztvevőinek megöléséhez.

Dárfúrban többnyire nem arab felkelőcsoportok lázadtak fel a kartúmi vezetéssel szemben, a kormánycsapatok arab milíciák támogatásával vérbe fojtották a lázadást, súlyos atrocitásokat követve el. A konfliktus 2003 óta az ENSZ becslései szerint kb. 300 ezer ember életét követelte, a menekültek száma több mint 2,5 millió. A régióban 2010 óta viszonylagos nyugalom van, bár az utóbbi 3 évben ismét voltak szórványos összecsapások. Januárban legalább 65-en haltak meg és több mint 50-en megsebesültek a térséget sújtó erőszakban. (MTI)