A kormány 16-18 éveseket táboroztatna tudatformálás céljával

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Magyar Hang egy olyan, egyelőre tervezetként létező dokumentumról írt, ami alapján a kormány a Magyarságkutató Intézetre (MKI) bízná a fiatalok megszólítását.

Az MKI 16-18 éveseknek ingyenes táborokat szervezne, a tervezet szerint ezzel a céllal:

„a) Megerősíteni az anyanyelvű kultúrában élő fiatalok nemzeti identitását, kulturális elköteleződését, egészséges nemzeti jövőképét. b) Nemzeti identitás megerősítése: magyar hazaszeret, patriotizmus erősítése nemzeti tartalmú programokon keresztül (magyar teljesítmény, történelem, hagyományőrzés, kultúra, identitás bemutatása). Keresztény, nemzeti értékek elmélyítése, tudatformálás. c) Fiatalok lelkének megszólítása. A táborban megkapott identitás/érdeklődés fenntartásának kidolgozása/biztosítása.”

A Vándordiák 10000 program idén indulna, 2022-ig tartana és évi 1,5 milliárd (összesen 4,5 milliárd) forint közpénz menne el rá.

A Magyar Hang úgy tudja, a program lebonyolításában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is részt vesz.

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, miniszteri biztos 2020.január 21-én dolgozószobájában, ahol interjút adott a közmédiának.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A lap forrásai szerint a név arra utal, hogy 10 ezer diákot terveznek bevonni, vagyis fejenként 450 ezer forintot áldozhat az állam a fiatalok szemléletformálására.

A Magyar Hang úgy tudja, az Emmi szakmai vezetői értekezlete (SZVÉ) már tárgyalta a programot, és ott lehetett Rogán Antal propagandaminiszter embere is. Ha a kormányülésen rábólintanak a programra, kormányhatározat hirdetheti ki a programot.

Sem az MKI, sem az Emmi nem akart nyilatkozni a lapnak, Demeter Szilárd viszont annyit elárult, hogy a program döntéselőkészítési fázisban van, őt pedig köti a titoktartási kötelezettsége, ezért nem közölhet semmilyen részletet. (Magyar Hang)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér