Ferenc pápa nem engedi, hogy az Amazonas-térségben nős férfiak is szolgálhassanak papként

vallás
2020 február 12., 14:35

Ferenc pápa elutasította azt a javaslatot, aminek az értelmében a rendkívüli paphiánnyal küzdő Amazónia egyes vidékein kivételesen – bizonyos feltételeknek megfelelő – nős férfiak is szolgálhattak volna papként.

A 82 éves argentin pápa a több mint 30 oldalas apostoli buzdításában rámutatott, hogy új módszereket kell találni arra, hogy több pap vállaljon szolgálatot a régióban, és ki kellene terjeszteni az állandó diakónusok szerepét. A diakónusok házasok is lehetnek, és egyebek mellett keresztelhetnek, eskethetnek, temethetnek, de szentmisét nem mutathatnak be.

„Nem maradhatunk közömbösek. Meghatározott és bátor válaszokra van szükség az egyház részéről” – mondta, példaként hozva fel a misszionáriusok hatékonyabb toborzását.

A vatikáni Amazonas-szinódus tavaly ősszel szavazta meg a szóban forgó javaslatot, ami így az egyházfő elé került. Az Amazonas-térség 184 voksolásra jogosult püspöke közül 128 szavazott igennel a reformra, míg 41 ellenezte.

Amazónia térségén 9 ország és kb. 400 etnikai csoport osztozik. A 7,8 millió km2-es terület falvainak 85 százalékában a hívek nem jutnak el hetente misére, de akad olyan vidék, ahol éveken át nincs szertartás a túl kevés pap miatt. Ezért merült az fel, hogy olyan, hitéletükben hiteles, és példás családi hátterű, akár gyermekes világi férfiak is mutathassanak be misét, akik már állandó diakónusként szolgálnak. A felszentelésük után részidős papi szolgálatot végezhetnének, saját világi munkájuk mellett látnák el az egyházi feladatokat egy közösségben.

Az egyház konzervatív szárnyának tagjai attól tartottak, hogy egy ilyen lépéssel, a papi cölibátus fakultatívvá tételével általános gyakorlattá válhatna a nős férfiak papi szolgálata.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa „Nem maradhatok csendben” jelmondattal a papi cölibátus intézményét védelmezte Robert Sarah bíboros nemrég megjelent könyvében, amit a Vatikán kérésére később módosítottak, miután a 2013-ban lemondott előző egyházfő nem adott felhatalmazást írásainak ilyenfajta közlésére.

photo_camera Fotó: Vincenzo Pinto/AFP

Ferenc pápa korábban meggyőződését fejezte ki, hogy a papok nőtlenségi fogadalma „ajándék, kegyelem, nem pedig korlát”.

A progresszív tábort csalódással töltötte el a mostani határozat. Elemzők szerint például nem lehet véletlen, hogy Reinhard Marx német katolikus bíboros egy nappal a dokumentum közzététele előtt jelentette be a lemondási szándékát. Egyes szakértők szerint Ferenc pápának ez az eddigi egyik legjelentősebb döntése. (MTI)