A Természettudományi Múzeumnak nem kell ideiglenes helyre költöznie

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Személyesen Orbán Viktorral egyeztetett Bernert Zsolt főigazgató a Magyar Természettudományi Múzeum költözéséről, írja az Index. A találkozó után az intézményvezető állítólag arról tájékoztatta alkalmazottait, hogy

  • a miniszterelnök biztosította, hogy nem kell ideiglenes helyre költözniük,
  • és a debreceni célpontot sem említette.

De a költözés továbbra is napirenden van. 

Január végén robbant a botrány, mikor az Index megírta, hogy a kormány döntött a múzeum költözéséről: január 31-ig el kell hagyniuk a jelenlegi épületet, hogy egy ideiglenes deponálás után Debrecenben nyisson ki újra. A kabinet mindezt egy 2-es típusú kormányhatározatban deklarálta, amit nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben. A múzeum költözése ellen az MTA és Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozott. 

Az Index értesülését szerda délelőtt a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is megerősítette. Fürjes Balázs Twitterén közölte, hogy

"a Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében,a megújított Orczy-park mellett.Nem költözik átmeneti helyre és szabadon látogatható.Ha egyszer kulcsrakészen felépül új,tágasabb otthona,akkor költözik.Legfeljebb évek múlva,és akkor is a költözés után azonnal kinyit."

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó