Már 90 ezer középiskolás jelentkezett a kéthetes ingyenes nyelvtanulásra

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Nagy az érdeklődés a kéthetes külföldi nyelvtanulási kurzusok iránt, már 90 ezer diák jelezte, hogy szeretne részt venni a programban," mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa a Világgazdaságnak. Bartos Mónika hozzátette: sokan megtették már a szükséges előkészületeket, a kéthetes külföldi nyelvi kurzusok online pályázati felülete még februárban megnyílik a Tempus Közalapítványnál, csoportos utazóknak 30 napig, egyéni utazóknak pedig 60 napig lesz elérhető a pályázás lehetősége. 

Az eddig jelentkezett 90 ezer diák 80 százaléka angolul, 17 százaléka németül, 3 százaléka pedig franciául szeretne tanulni. Többségük, 81 ezer, a csoportos utazást választotta. 

A programban amúgy alanyi jogon 140 ezer kilencedikes és tizenegyedikes középiskolás vehet részt. Az idei költségvetésben 35 milliárd forintot szánt a kormány a nyelvtanulásra, de a miniszteri biztos szerint ez az összeg "egy felülről nyitott előirányzat, az igényekhez tudják alakítani." 

A diákoknak juttatott ösztöndíj mértéke átlagosan 2000 euró, azaz mintegy 674 ezer forint, de a pontos összeget az ösztöndíjasnak megküldött támogatói okirat fogja tartalmazni,

közölte Bartos. Az összeget a tanulók családjai még a kiutazás előtt megkapják. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!