Két hét bolyongás után köthetett ki a Hongkongból indult óceánjáró

külföld
2020 február 13., 04:52
A Westerdam a kambodzsai Sihanoukville kikötőjéhez közelít. Az óceánjáró 12 napja futott ki Hongkongból, de se Tajvanon, se Japánban, se Guamon, se Thaiföldön nem hagyták kikötni, pedig a jelek szerint nincs is rajta fertőzött.
photo_camera A Westerdam a kambodzsai Sihanoukville kikötőjéhez közelít. Az óceánjáró 12 napja futott ki Hongkongból, de se Tajvanon, se Japánban, se Guamon, se Thaiföldön nem hagyták kikötni, pedig a jelek szerint nincs is rajta fertőzött. Fotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Tizenkét napi bolyongás után Kambodzsában köthetett ki végül az MS Westerdam óceánjáró, fedélzetén 1455 utassal és 802 főnyi személyzettel. A hajó két hete Hongkongból hajózott ki, de a koronavírus-járvánnyal szembeni félelmek miatt rendre megtagadták tőle a kikötést a környező országokban.

A hajó így nagy bolyongásba kezdett a Dél-Kínai tengeren. Előbb Tajvanon, majd Japánban és Guamon próbált kikötni. Miután elutasították, nyugatnak fordult, és Thaiföldön próbálkozott, de a bangkoki kikötőnél a thai parti őrség feltartóztatta, és visszakísérte a nemzetközi vizekre. Végül Kambodzsában köthetett ki.

A történet furcsasága, hogy a hajó fedélzetén a jelek szerint senki sem fertőzött. Mivel a hajó már csaknem két hete úton van - ezért már kritikus volt, hogy kiköthessen, mert fogyóban volt az ellátmány és az üzemanyag -, ennyi idő alatt már jelentkeznie kellene a tüneteknek a fertőzötteknél.

De az aggodalom is érthető volt: a járvány Kínán kívüli legnagyobb gócpontja jelenleg a japán partoknál, Jokohama kikötőjében veszteglő Diamond Princess, aminek egyik utasa Hongkongban fertőződhetett meg, és kezdte terjeszteni a járványt a fedélzeten. A hajón, amelyen három magyar is dolgozik, jelenleg már több mint kétszáz fertőzöttet regisztráltak.

"ma reggel már csupán a szárazföld látványa is lélegzetelállító pillanat volt" - nyilatkozta a Reutersnek az egyik utas, az amerikai Angela Jones. A szárazföldet egy ideig még csak nézhetik, a hajó kapitánya, Vincent Smith tájékoztatása szerint most egy darabig még csak a kikötőn kívül horgonyoznak, teret adva a kambodzsai egészségügyi hatóságoknak az utasok kivizsgálására. Ha ezzel végeztek, az utasok partra szállhatnak és végre hazatérhetnek.

A Westerdamot az amerikai központú Holland America Line üzemelteti. (Via BBC)