Emberi csontokból épült falakat találtak a genti székesegyház alatt

horror
2020 február 14., 14:54

Emberi csontokból készült falakra bukkantak régészek a genti Szent Bávó székesegyház alatt. „Ez egy páratlan felfedezés Belgiumban” - idézte a Brussel Times a régészetcsoport szóvivőjét.

A falak főként felnőttek lábszár- és combcsontjaiból készültek, a köztük lévő teret koponyákkal töltötték ki, amelyek közül többet darabokra törtek. A falak fölötti szinten teljes emberi csontvázakra bukkantak a régészek.

photo_camera A genti Szent Bávó székesegyház Fotó: LECLERCQ Olivier / hemis.fr/hemis.fr

A régészek a genti székegyház új látogatóközpontjának építése előtti feltáráson bukkantak rá a ritka leletre. „Ez azt jelenti, hogy a területet temetőként használták még az után is, hogy a falakat felhúzták” - tette hozzá az illetékes. „Ilyen jelenséggel még nálunk nem találkoztunk” - mondta Janiek De Gryse, a régészcsoport vezetője. Emlékeztetett arra, hogy máshol, például a párizsi katakombákban találtak már ilyen falakat. A csontok korát a régészek a 15. század második felére datálták.

Úgy véljük, hogy a falakat a 17. és a 18. században építették, de még kiterjedt kutatást kell végeznünk” - mondta. A régészeknek még arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy miért építették ezeket a falakat. A szakemberek szerint valószínűleg akkor húzhatták fel őket, amikor a temető egy részét megtisztították, azaz a sírokból kiemelték a csontokat, hogy új sírhelyeket létesítsenek.

Egy templom udvarának megtisztításakor a csontvázakat nem lehet csak úgy kidobni. Feltételezve, hogy a hívők a test feltámadásában hittek, akkor a csont nagyon fontos volt. Ezért épültek egykoron csontházak a városi temetők falainál - mondta de Gryse. (MTI)