Felmentette a bíróság a Prisztás-gyilkosság másodrendű vádlottját

bűnügy
2020 február 14., 16:44

Felmentette az emberölés vádja alól és szabadlábra helyezte a Prisztás József megölésével vádolt Hatvani Istvánt a perújítási tárgyalásban a Fővárosi Törvényszék pénteken – adta hírül az MTI. A felbujtás miatt elítélt Portik Tamás és a bűnsegédlet miatt elítélt Fazekas Ferenc esetében ugyanakkor elutasították a perújítást.

Hatvani István másodrendű vádlott a Portik Tamás és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken
photo_camera Hatvani István másodrendű vádlott a Portik Tamás és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A bíróság szerint az 1996-ban elkövetett gyilkosság ügyében beismerő vallomást tett Jozef Roháč vallomása ugyan sok ellentmondást tartalmaz, de alapvetően nem ütközik a korábban megállapított tényekkel, így alkalmas Hatvani István elkövetői magatartásának kétségbe vonására. A törvényszék hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletnek a Hatvani bűnösségét megállapító részét, és a férfit felmentette az emberölés vádja alól, egyúttal elrendelte a jogerősen kiszabott 15 éves büntetésének félbeszakítását.

A törvényszék szerint ugyanakkor a jogerős ítélet Portik Tamásra vonatkozó része nem nyert cáfolatot Rohác vallomásával, így az esetében – hasonlóan a bűnsegédlet miatt elítélt Fazekashoz – a perújítást elutasította.

Az 1996-os maffiagyilkosság ügyében indult első vizsgálatot egy év után, eredménytelenül zárta le a rendőrség. Az aktákat 2013-ban vették elő újra, miután 2012-ben a kilencvenes évek megoldatlan maffiaügyei miatt letartóztatták Portik Tamást. A Fidesz 2010-es kormányalakítása után a Pintér Sándor vezette belügy ráfeküdt a korszakra, és Portik letartóztatása jelentette az áttörést. Portikot ráadásul a baloldallal üzletelő maffiózóként is be lehetett mutatni, és ezt a lehetőséget nem is mulasztotta el a kormánysajtó.

Már a Prisztás-gyilkosság első tárgyalásain, és aztán a megismételt eljárásban is nyilvánvaló volt, hogy elég gyenge lábakon állnak a Portik és sofőrje, Hatvani ellen felhozott vádak. Hatvanit vádolták a gyilkosság végrehajtásával, Portikot pedig azzal, hogy megbízta sofőrjét. Radnai László, az ügy egyik legfontosabb tanúja (a kecskeméti maffiaperben, 2004-ben 12 évre ítélt alvilági figura) és mások is azt vallották, hogy Portiknak semmilyen vitája nem volt Prisztással, nem is ismerték egymást, és a gyilkosságot oroszok megbízásából a szlovák bérgyilkos, J ozef Roháč követte el.

Ennek ellenére Portikot első fokon 2014-ben tizenegy, Hatvanit (aki a gyilkosság időpontjában még csak három hónapja dolgozott Portiknak) tíz évi börtönre ítélték. A ítéletet később súlyosbították, Hatvani végül – 2016-ban – már 15 évet kapott.

Az időközben több más súlyos bűncselekményért, pédául az Aranykéz utcai robbantásért elítélt és magyar börtönben ülő szlovák bérgyilkos, J ozef Roháč kijelentette, hogy tényleg ő ölte meg Prisztást, és több olyan körülményre is utalást tett, amelyet csak a gyilkos tudhatott. Hatvani védője ezután kezdeményezte a perújítást, és végül el is tudta érni, hogy újratárgyalják az ügyet.

Jozef Roháč 2019 nyarán, a Fővárosi Törvényszéken perújítás keretében megtartott tárgyaláson azt vallotta, hogy ő hajtotta végre a gyilkosságot, amire a megbízást az ukrán maffiától kapta, a dunaszerdahelyi bűnözői csoport közvetítésével, és 15 ezer márkát kapott érte.

A Fővárosi Törvényszék pénteki ítélete ezt az ügyet zárta le. Bár Portik Tamás – az ő esetében eredménytelen volt a perújítási kísérlet – szerepe továbbra sem egészen tisztázott.