Nagy többséggel erősítette meg Mussolini díszpolgári címét a salòi önkormányzat

Az észak-olaszországi Salò díszpolgára maradhat Benito Mussolini, miután a városi tanács elutasította a kitüntető cím visszavonására beterjesztett indítványt. A testület nagy többséggel, 14:3 arányban erősítette meg az egykori olasz fasiszta diktátor díszpolgári címét csütörtök esti ülésén, amelyet a tárgyalt téma kényessége miatt rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartottak meg.

Fotó: Roger-Viollet

Giampiero Cipani polgármester és a jobbközép pártok képviselői anakronisztikusnak és politikai célzatúnak minősítették a balközép képviselők által beterjesztett javaslatot. A polgármester a szavazás után azt  mondta, a történelmet nem lehet eltörölni. 

 A Garda-tó partján fekvő 10 ezer lakosú városban volt a székhelye 1943. szeptember 23. és 1945. április 25. között az Olasz Szociális Köztársaság nevű, Mussolini vezette hitlerista bábállamnak, amelyet a város neve után Salói Köztársaságként is emlegetnek. A bábállam azután jött létre, hogy a német ejtőernyősök és SS-alakulatok  1943. szeptember 12-én kiszabadították Mussolinit a fogságából, hogy Olaszországot továbbra is a tengelyhatalmak oldalán tartsák. 

 Mussolininak hatalma tetőpontján számos olasz város adományozott díszpolgári címet, többen közülük ezt azóta visszavonták, legutóbb tavaly áprilisban az ugyancsak lombardiai Bergamo. A néhai diktátor 1924 óta díszpolgára Salónak. (Ansa/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér