Nagy többséggel erősítette meg Mussolini díszpolgári címét a salòi önkormányzat

külföld
2020 február 14., 13:40

Az észak-olaszországi Salò díszpolgára maradhat Benito Mussolini, miután a városi tanács elutasította a kitüntető cím visszavonására beterjesztett indítványt. A testület nagy többséggel, 14:3 arányban erősítette meg az egykori olasz fasiszta diktátor díszpolgári címét csütörtök esti ülésén, amelyet a tárgyalt téma kényessége miatt rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartottak meg.

photo_camera Fotó: Roger-Viollet

Giampiero Cipani polgármester és a jobbközép pártok képviselői anakronisztikusnak és politikai célzatúnak minősítették a balközép képviselők által beterjesztett javaslatot. A polgármester a szavazás után azt  mondta, a történelmet nem lehet eltörölni. 

 A Garda-tó partján fekvő 10 ezer lakosú városban volt a székhelye 1943. szeptember 23. és 1945. április 25. között az Olasz Szociális Köztársaság nevű, Mussolini vezette hitlerista bábállamnak, amelyet a város neve után Salói Köztársaságként is emlegetnek. A bábállam azután jött létre, hogy a német ejtőernyősök és SS-alakulatok  1943. szeptember 12-én kiszabadították Mussolinit a fogságából, hogy Olaszországot továbbra is a tengelyhatalmak oldalán tartsák. 

 Mussolininak hatalma tetőpontján számos olasz város adományozott díszpolgári címet, többen közülük ezt azóta visszavonták, legutóbb tavaly áprilisban az ugyancsak lombardiai Bergamo. A néhai diktátor 1924 óta díszpolgára Salónak. (Ansa/MTI)