Nem sikerül megfékezni a Kelet-Afrikában pusztító sáskajárást

Továbbra sem sikerül megfékezni a sáskajárást, ami hetek óta pusztít Kelet-Afrikában, a térség több országának élelmiszer-ellátását sodorva veszélybe - írja a BBC.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, hosszú ideje nem látott méretű egyiptomi vándorsáska-rajzás pusztítja a növényzetet Etiópiában, Szomáliában, Kenyában, Tanzániában és Ugandában. Olyan súlyos a helyzet, hogy az ENSZ, illetve az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) nemrég nemzetközi segítséget kért az érintett országoknak a permetezés és megkárosított gazdaságok helyreállítási költségeinek fedezésére.

Dominique Burgeon, a FAO a FAO vészhelyzeti és újjáépítési egységének igazgatója most a BBC-nek azt mondta, 76 millió dollárra lenne szükség mindehhez.

Ha a permetezés nem történik meg, „a helyzet egyre csak romlani fog, míg végül tetemes mennyiségű élelmiszersegélyre lesz szükség, hogy egy újabb humanitárius válságot kezeljünk” - mondta.

Etiópa és Szomália 25 éve, Kenya 70 éve nem látott ekkora sáskajárást. Szomáliában már szükségállapotot is elrendeltek a pusztítás miatt.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó