Nem sikerül megfékezni a Kelet-Afrikában pusztító sáskajárást

külföld
2020 február 15., 17:34

Továbbra sem sikerül megfékezni a sáskajárást, ami hetek óta pusztít Kelet-Afrikában, a térség több országának élelmiszer-ellátását sodorva veszélybe - írja a BBC.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, hosszú ideje nem látott méretű egyiptomi vándorsáska-rajzás pusztítja a növényzetet Etiópiában, Szomáliában, Kenyában, Tanzániában és Ugandában. Olyan súlyos a helyzet, hogy az ENSZ, illetve az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) nemrég nemzetközi segítséget kért az érintett országoknak a permetezés és megkárosított gazdaságok helyreállítási költségeinek fedezésére.

Dominique Burgeon, a FAO a FAO vészhelyzeti és újjáépítési egységének igazgatója most a BBC-nek azt mondta, 76 millió dollárra lenne szükség mindehhez.

Ha a permetezés nem történik meg, „a helyzet egyre csak romlani fog, míg végül tetemes mennyiségű élelmiszersegélyre lesz szükség, hogy egy újabb humanitárius válságot kezeljünk” - mondta.

Etiópa és Szomália 25 éve, Kenya 70 éve nem látott ekkora sáskajárást. Szomáliában már szükségállapotot is elrendeltek a pusztítás miatt.