Több mint 6000 holttestet találták Burundi tömegsírjaiban

külföld
2020 február 15., 14:21

Hat tömegsírban több mint 6000 holttestet talált Burundi Igazságügyi és Megbékélési Bizottsága az ország Karusi tartományában - írja a Reuters.

A bizottság elnöke, Pierre  Claver Ndayicariye újságíróknak azt mondta pénteken, hogy összesen 6032 áldozat holttestét találták meg, a sírokban több ezer golyót is találtak. Néhány áldozatot a ruházatuk, szemüvegük, rózsafüzérük alapján azonosítottak.

Az apró kelet-afrikai nemzet nehezen néz szembe erőszakkal teli múltjával, történelmük meghatározó részei a gyarmatosítás, a polgárháború és az évtizedeken át tartó, időszakos mészárlások időszaka.

Ndayicariye egy olyan mészárlásra utalva, melynek valószínűleg hutuk voltak a célpontjai, azt mondta, az áldozatok családjai 48 év után most képesek voltak "megtörni a csendet".

Burundi népessége tuszi és hutu etnikai csoportokból tevődik össze. A polgárháborúnak - ami 2005-ös befejezéséig 300 ezer ember halálát okozta - etnikai felhangjai voltak. 

A kormány vezetésével felállított bizottság 2014-ben alakult, hogy kivizsgálja az atrocitásokat egészen 1885-től fogva, amikor idegenek érkeztek Burundiba, egészen 2008-ig, amikor véget ért a polgárháború.

Eddig több mint 4000 tömegsírt tártak fel országszerte, és több mint 142 ezer erőszakos halált halt áldozat holttestére bukkantak.