Életveszélyes áradások kísérik a Dennis vihart Nagy-Britanniában

Wales déli részén és Anglia több területén is rendkívül súlyos a helyzet, miután a Dennis névre keresztelt vihart áradások és földcsuszamlások kísérték. A BBC beszámolója szerint a Dennis pusztítása még nem ért véget, Nagy-Britannia-szerte lehet számítani a rendkívüli időjárási jelenségekre. 

Fotó: GEOFF CADDICK/AFP

Több városban otthonokat lepett el a víz, országszerte 300 helyen adtak ki áradási figyelmeztetéseket. Jelenleg két súlyos áradási figyelmeztetés van érvényben Walesben, és négy Angliában. Ez az a szint, amikor a hatóságok szerint már emberéletek is veszélyben vannak. 

A meteorológiai szolgálat által kiadott összes figyelmeztetés vasárnap napközben 594-re ment fel, ami rekordot jelent az ország történetében. A beszámolók szerint a múlt hétvégén pusztító Ciara vihar sok helyen megágyazott a mostani vihar pusztításának, az akkor okozott károk miatt válhattak veszélyesebbé most az áradások. 

Többen voltak, akiknek emeletes házuk alját teljesen ellepte a víz, és végül segítséget kellett kérniuk a kijutáshoz. 

Fotó: GEOFF CADDICK/AFP

A hatóságok Walesben a helyi közösségekkel együttműködve próbálják elérni, hogy senki ne legyen teljesen elvágva a külvilágtól. Közben több városban rendkívüli helyszíneket hoztak létre azoknak, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat. 

A közlekedési miniszter, Sophy Ridge a Sky News-nak beszélt arról, hogy a brit kormány felgyorsítja a rendkívüli időjárási eseményekkel szembeni védekezési programját, és az eddigi 2,4 milliárd font mellé további négymilliárd fontot költenek majd ilyen célokra a következő 6 évben. 

Fotó: OLI SCARFF/AFP

A brit szigetek egészén rendkívüli körülmények vannak, Yorkban az Ouse folyó 2000 óta nem állt ennyire magasan, míg Skóciában két embert kellett kimenteni, mert autójukat elmosta az ár. Országszerte sok helyen akadozik a közlekedés majd minden formája, 170 repülőjáratot is töröltek vasárnap, de a nagyon erős szelek miatt autópályákat is le kellett zárni. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér