Az ausztrál szövetségi bíróság szerint rendben volt, hogy a rendőrség a közszolgálati tévében razziázott

Elbukta az ausztrál ABC közműsorszolgáltató a hatóságok tavaly nyári razziája miatt indított perét az ausztrál szövetségi bíróságon. Tavaly júniusban az ausztrál rendőrség házkutatást tartott az ABC központjában, ahol több ezer oldalnyi dokumentumot foglaltak le. Az akció célja annak feltárása volt, hogy miylen forrásból származhattak a köztelevízió értesülései arról, hogy az ausztrál hadsereg tagjai háborús bűnöket követhettek el Afganisztánban.

Erre a jogalapot a konzervatív kormány 2018-as törvényi szigorításai adták, melyek már önmagukban azt is bűncselekménynek nyilvánították, ha egy újságíró államtitkokról értesül.

Az ABC ugyanakkor azzal érvelt, hogy csak közügyekről tájékoztatta nézőit. Tavaly júniusban, a rendőrségi rajtaütés után az ausztrál sajtó egységesen tiltakozott, a lapok üres címlapokkal jelentek meg. Most, az ítélet után az ABC azt mondja, komolyan sérülhet a közvélemény tájékozódáshoz, illetve a sajtó véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos joga.

A bíróság másként látta. Ítéletük szerint "a házkutatás ebben az ügyben teljesen legitim volt", mivel a rendőrség "valós", nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekmények ügyében nyomozott.

Ezek alapján az ABC ügyvezető igazgatója, David Anderson arról beszélt, hogy az ítélet rávilágit az ausztrál nemzetbiztonsági törvények súlyos hibáira, melyek nagyban korlátozzák az újságírókat abban, hogy a kormány viselt dolgairól tudósítsanak. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér