Két repülővel menekítették az amerikaiakat a japán partoknál veszteglő járványhajóról

Szájmaszkot viselő utasok a február 3-a óta vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjáró fedélzetén a jokohamai kikötőben.Fotó: david mareuil/Anadolu Agency

A Diamond Princess fedélzetén tartózkodó összesen mintegy 3700 ember közel tíz százaléka fertőződött már meg a COVID-19 járványt okozó koronavírussal. A japán egészségügyi hatóságok vasárnapi összesítése szerint már összesen 355 fertőzött van az óceánjáró fedélzetén, amely már február 3. óta Jokohama partjainál vesztegel.

A hajó egyik utasa Hongkongban fertőződhetett meg, így robbanhatott ki a járvány a Japánba tartó óceánjárón, amelyen három magyar állampolgár is dolgozik.

A fertőzöttek között legalább negyven amerikai állampolgár is van, őket japán kórházakban kezelik. A hajón összesen négyszáz amerikai lehet, közülük mentettek ki egyelőre nem tudni hányat két repülővel. Őket amerikai légitámaszpontokra szállítják, ahol két hétig elkülönítik őket. Ha valamelyiküknél már a repülőn jelentkeznének a tünetek, már a gépen is lehetőség lesz az elkülönítésükre.

A japán hadsereg autóbusza érkezik a repülőhöz, amivel a Diamond Princess amerikai utasait menekítették ki Japánból.Fotó: Miho Ikeya/The Yomiuri Shimbun

Pontos adatok azért sincsenek, mert a BBC beszámolója szerint több amerikai utas visszautasította a kimenekítést, inkább a hajó fedélzetén várná ki február 19-ét, a karantén hivatalos végét. Egyikükt, Matt Smith ezt azzal indokolna, hogy inkább nem szállna buszra olyanokkal, akik között fertőzöttek is lehetnek. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér