Mecsetek elleni támadásokra készült egy szélsőjobbos terrorista csoport Németországban

Politikusok és menedékkérők, illetve mecsetek elleni merényletekre készültek azok a szélsőjobboldali terroristák, akiket a múlt héten vettek őrizetbe. A német hatóságok szerint a 12 őrizetbe vett gyanúsított a Der harte Kern (szó szerint Keménymag) nevű szélsőjobboldali terrorcsoporthz tartozott. Egy társuk a Welt am Sonntag jelentése szerint még szökésben van.

A hatóságok szerint a Keménymag tagjai a WhatsApp titkosított üzenetküldőn keresztül léptek kapcsolatba és szerveződtek össze. A 12 őrizetbe vett közül négyet gyanúsítanak a szervezet alapításával, a többiek a gyanú szerint fegyverekkel, pénzzel, vagy más módon támogatták a szervezetet.

A gyanú szerint a Keménymag kapcsolatban áll az Odin katonái nevű, öt éve Finnországban alapított szélsőjobboldali szervezettel is. A hatóságok szerint az őrizetbe vettek a múlt héten tíz támadás tervéről keztek egyeztetni. Többek között olyan mészárlásokat terveztek németországi mecsetekben, mint amilyen a tavalyi új-zélandi támadás volt. A hírek szerint ettől azt remélték, hogy ellentámadásokat, végső soron pedig polgárháborút provokálhatnak ki.

A sajtóhírek szerint a hatóságokat egy, a szervezetbe beépülő ember riasztotta. Az ezt követő rajtaütések során a rendőrség fegyvereket és bombagyártáshoz szükséges eszközöket is talált a csoport tagjainál. A bíróság minden őrizetbe vett előzetes letartóztatását elrendelte. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér