Mecsetek elleni támadásokra készült egy szélsőjobbos terrorista csoport Németországban

külföld
2020 február 17., 09:09

Politikusok és menedékkérők, illetve mecsetek elleni merényletekre készültek azok a szélsőjobboldali terroristák, akiket a múlt héten vettek őrizetbe. A német hatóságok szerint a 12 őrizetbe vett gyanúsított a Der harte Kern (szó szerint Keménymag) nevű szélsőjobboldali terrorcsoporthz tartozott. Egy társuk a Welt am Sonntag jelentése szerint még szökésben van.

A hatóságok szerint a Keménymag tagjai a WhatsApp titkosított üzenetküldőn keresztül léptek kapcsolatba és szerveződtek össze. A 12 őrizetbe vett közül négyet gyanúsítanak a szervezet alapításával, a többiek a gyanú szerint fegyverekkel, pénzzel, vagy más módon támogatták a szervezetet.

A gyanú szerint a Keménymag kapcsolatban áll az Odin katonái nevű, öt éve Finnországban alapított szélsőjobboldali szervezettel is. A hatóságok szerint az őrizetbe vettek a múlt héten tíz támadás tervéről keztek egyeztetni. Többek között olyan mészárlásokat terveztek németországi mecsetekben, mint amilyen a tavalyi új-zélandi támadás volt. A hírek szerint ettől azt remélték, hogy ellentámadásokat, végső soron pedig polgárháborút provokálhatnak ki.

A sajtóhírek szerint a hatóságokat egy, a szervezetbe beépülő ember riasztotta. Az ezt követő rajtaütések során a rendőrség fegyvereket és bombagyártáshoz szükséges eszközöket is talált a csoport tagjainál. A bíróság minden őrizetbe vett előzetes letartóztatását elrendelte. (Via BBC)