Nem kötheti a szülők orrára gyerekük iskolaérettségi eredményeit a pedagógiai szakszolgálat

Semmit sem mondhatnak a szülőknek pedagógiai szakszolgálatok dolgozói azoknak az iskolaérettségi vizsgálatoknak az eredményeiről, amiket az Oktatási Hivatal (OH) felkérésére végeznek el az idén szeptemberig tanköteles korba lépő gyerekeken. Erről a Pedagógiai Oktatási Központok (POK) tájékoztatták a szakszolgálatokat - írja hétfőn a Népszava.

A határozat, amit Szél Bernadett független képviselő szerzett meg, a lap szerint kiköti: csak az illetékes szervnek, azaz az Oktatási Hivatalnak  adhatnak tájékoztatást a szakszolgálatok dolgozói a vizsgálataik eredményéről. Aki megszegi a titoktartási kötelezettséget, azzal szemben „polgári jogi igény támasztható”.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, egy tavaly év végi törvénymódosítás alapján már nem az óvodák és a pedagógiai szakszolgálatok, hanem a szülők kérelmére az Oktatási Hivatal dönt arról, hogy a hatodik életüket betöltött, iskolaköteles gyerekek iskolába bocsájthatók-e.

A szülőknek, akik indokoltnak látják, hogy gyerekük még egy évet óvodában maradjon, idén január 31-ig kellett benyújtaniuk az Oktatási Hivatalhoz kérelmeiket. De amíg lehetett, sokan közvetlenül a pedagógiai szakszolgálatnál kezdeményezték gyerekük iskolaérettségi vizsgálatát, ezzel ugyanis kikerülhető az OH-hoz benyújtott kérvény. A rövid határidő kisebb felfordulást okozott az illetékes hivatalokban.

Előzetes szülői visszajelzésekből aztán kiderült, az Oktatási Hivatal a hozzájuk beérkezett legtöbb kérelem esetében a pedagógiai szakszolgálatok véleményét kéri ki a gyerekek iskolaérettségéről, összhangban a törvény bevezetése előtti ígéreteikkel.

Ennek a vizsgálatnak az eredményeiről mondja most ki a Népszava által megismert határozat, hogy nem tartozik a szülőkre.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó