A magyar származása miatt bukhat az ausztrál pénzügyminiszter, pedig Orbán igazolta, hogy nem magyar

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Bíróság állapíthatja meg*, hogy Josh Frydenberg ausztrál képviselő, aki 2018. augusztusa óta tölti be Scott Morrison kormányában a pénzügyminiszternek megfelelő posztot, nem lehet a parlament tagja, mert magyar felmenői révén kettős állampolgár – írta meg a Guardian.

A volt energetikai és környezetvédelmi miniszter ellen azért nyújtott be panaszt egy állampolgár a választókörzetéből, mert a származása miatt magyar állampolgárságra is jogosult, márpedig az ausztrál alkotmány szerint nem tölthet be politikai tisztséget kettős állampolgár.

Frydenberg anyja 1943-ban született Magyarországon, majd a szüleivel Ausztráliába menekült. Itt előbb magyarként vették nyilvántartásba, később már hontalan került a neve mellé, de az ausztrál igazságügyi szakértők szerint mindenki, aki 1941 és 1945 között Magyarország területén született, magyar állampolgárnak tekinthető.

Josh Frydenberg leteszi miniszteri esküjét 2015. szeptember 2-én.Fotó: Stefan Postles/AFP

Frydenberg anyja és nagyszülei a magyar törvények szerint is magyar, így a politikus is magyar állampolgárnak számít, vagyis jogosult az állampolgárságra. De Frydenberg tavaly Orbánhoz fordult, hogy igazolják: nincs magyar állampolgársága. Kapott is igazolást, de a helyi törvények szerint a kettős állampolgárságot az ausztrál hatóságok állapítják meg, így a bíróság nem fogadta el bizonyítékként Orbán igazolását.

A Frydenberg ügyében eljáró három bíró később dönt egy felülvizsgálati eljárásban, de addig a konzervatív politikus elvileg nem vállalhat közhatalmi funkciót.

Nemrég Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettesről derült ki, hogy a megválasztása idején két állampolgársága volt, ezért távoznia kellett. (Guardian via Index)

* Frissítés: korábban tévesen úgy fogalmaztam, mintha a bíróság megállapított volna már valamit, de még nem született döntés, csak a bizonyítékot nem fogadták el. A hibáért elnézést kérek.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó