A magyar származása miatt bukhat az ausztrál pénzügyminiszter, pedig Orbán igazolta, hogy nem magyar

Bíróság állapíthatja meg*, hogy Josh Frydenberg ausztrál képviselő, aki 2018. augusztusa óta tölti be Scott Morrison kormányában a pénzügyminiszternek megfelelő posztot, nem lehet a parlament tagja, mert magyar felmenői révén kettős állampolgár – írta meg a Guardian.

A volt energetikai és környezetvédelmi miniszter ellen azért nyújtott be panaszt egy állampolgár a választókörzetéből, mert a származása miatt magyar állampolgárságra is jogosult, márpedig az ausztrál alkotmány szerint nem tölthet be politikai tisztséget kettős állampolgár.

Frydenberg anyja 1943-ban született Magyarországon, majd a szüleivel Ausztráliába menekült. Itt előbb magyarként vették nyilvántartásba, később már hontalan került a neve mellé, de az ausztrál igazságügyi szakértők szerint mindenki, aki 1941 és 1945 között Magyarország területén született, magyar állampolgárnak tekinthető.

Josh Frydenberg leteszi miniszteri esküjét 2015. szeptember 2-én.Fotó: Stefan Postles/AFP

Frydenberg anyja és nagyszülei a magyar törvények szerint is magyar, így a politikus is magyar állampolgárnak számít, vagyis jogosult az állampolgárságra. De Frydenberg tavaly Orbánhoz fordult, hogy igazolják: nincs magyar állampolgársága. Kapott is igazolást, de a helyi törvények szerint a kettős állampolgárságot az ausztrál hatóságok állapítják meg, így a bíróság nem fogadta el bizonyítékként Orbán igazolását.

A Frydenberg ügyében eljáró három bíró később dönt egy felülvizsgálati eljárásban, de addig a konzervatív politikus elvileg nem vállalhat közhatalmi funkciót.

Nemrég Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettesről derült ki, hogy a megválasztása idején két állampolgársága volt, ezért távoznia kellett. (Guardian via Index)

* Frissítés: korábban tévesen úgy fogalmaztam, mintha a bíróság megállapított volna már valamit, de még nem született döntés, csak a bizonyítékot nem fogadták el. A hibáért elnézést kérek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó