Osman Kavala török üzletembert és aktivistát felmentették a vádak alól, erre egy másik ügyben adtak ki ellene elfogatóparancsot

Egy, a 2016-os törökországi katonai puccskísérlettel kapcsolatos nyomozás miatt elfogatóparancsot adott ki az isztambuli főügyészség Osman Kavala török üzletember és emberi jogi aktivista ellen, akit egy isztambuli bíróság a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával és koordinálásával kapcsolatos perben pár órával korábban bizonyíték hiányában minden vádpontban felmentett – közölte az Anadolu török állami hírügynökség.

Az ügyészég a közleményében „az alkotmányos rend megdöntése kísérletének” gyanújával indokolta lépését.

Kavalát az isztambuli Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben 2017. november 1-én helyezték előzetes letartóztatásba. A pere a vádlott-társaiéval együtt most zárult le. Kavalát többek között a török kormány megdöntésének kísérletével vádolták, és súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést kértek rá, ami egy sor korlátozással nehezítette volna a sorsát. Mivel ő volt az egyetlen, aki még előzetes letartóztatásban volt, a törvényszék a szabadlábra helyezését is elrendelte. De ő az isztambuli főügyészség elfogatóparancsáig nem hagyta el a börtönt.

Az ítélethirdetést széles nemzetközi figyelem kísérte, miután a legutóbbi tárgyaláson a bíróság annak ellenére határozott a férfi fogva tartásának meghosszabbítása mellett, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előzőleg a szabadon engedését írta elő.

Kavala korábban az Anadolu Kültür nevű, isztambuli székhelyű kulturális intézet igazgatótanácsának az elnöke volt, török és külföldi értelmiségi körökben ismert, jó hírnévnek örvendő üzletember és filantróp.

Osman Kavala 2014-ben Brüsszelben.Fotó: Wiktor Dabkowski/AFP

Az isztambuli főügyészség a közleményében olyan felkelési kísérletnek nevezte a 2013 májusában kezdődő Gezi parki tüntetéseket, ami a Török Köztársaság kormányát vette célba. Jelezték, hogy fellebbeznek a bíróság mai döntése ellen.

A török vezetés a 2016. július 15-ei katonai puccskísérletért az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér