A fontosabb állami építkezéseknél nem szedhetnének területhasználati díjat az önkormányzatok

politika
2020 február 19., 12:05

Kedden benyújtották a parlamentnek azt a javaslatot, ami alapján a beruházóknak nem kellene közterület-használati díjat fizetniük a helyi önkormányzatoknak a „közérdekű célt szolgáló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű központi költségvetési forrásból megvalósuló beruházások esetében”. Ezek alapján a kormány díjmentessé tenné a helyi önkormányzat tulajdonában álló közterület használatát azoknál a „kiemelten közérdekű” beruházásoknál, amik legalább 50 százalékban központi költségvetési támogatásból valósulnak meg.

Ezzel együtt a javaslat még bővíti is a kiemelten fontos közérdekű célok körét a szociális célú beruházásokkal is. Eddig az oktatási, egészségügyi, kutatás-fejlesztési, kulturális, örökségvédelmi, sport, városfejlesztési beruházások tartoztak oda. 

Vagyis a módosítás után egy-egy sportcsarnok építésénél az önkormányzatok nem kérhetnének területhasználati díjat az építkezés közelében lefoglalt területekért. Így pedig az önkormányzatok újabb forrásoktól esnének el.

Puskás Aréna építése
photo_camera A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű Puskás Aréna építése Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

 A javaslatot jegyző Kocsis Máté, Böröcz László és Nacsa Lőrinc triója ezt azzal indokolta „a megvalósuló beruházás a jövőben a közérdeket, azaz a helyi önkormányzat területén élő lakosság életminőségének javulását szolgálja, valamint az érintett önkormányzat feladatainak hatékonyabb ellátásához is hozzájárul”. És mivel az Alaptörvény szerint az önkormányzatok vagyonát érintő jogszabályok sarkalatosak, ezt a törvényt is csak kétharmados többséggel lehet módosítani.

Kocsis kerülete is százmilliókat bukna ezzel 

Hogy ezen mennyit buknának az önkormányzatok, az pont Kocsis Máté választókörzetében, az ellenzéki vezetésű IX. kerületben látszik a legjobban: a ferencvárosi képviselő-testület ugyanis pont a múlt héten határozott arról, hogy 153 millió forint területhasználati kér a kormányzati beruházásokon hasító Duna Aszfalttól, hogy márciustól a cég felvonulási területet alakítson ki 274 napra, a Hajóállomás utcai építési területén, ahol a  déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítését végzi. A cég erre még tavaly októberben nyert közbeszerzésen 35,9 milliárd forintot.

A felvonulási terület eredetileg 3 ezer négyzetméteres lett volna, és a forgalmi rendet is korlátozta volna. De mivel az önkormányzat nem adta meg a Duna Aszfaltnak a 99 százalékos díjkedvezményt, a cég meggondolta magát, és rájött, hogy egy  140 négyzetméterrel kisebb területen is meg tudja oldani a felvonulást. 

A Momentum helyi képviselője, Mátyás Ferenc erről az oldalán megjegyezte, hogy a területhasználati díj miatt „a közterületet igénybe venni szándékozó csak a lehető legszükségesebb méretű területet használja a lehető legrövidebb ideig”, ami csak a legszükségesebb mértékben zavarja az ott lakókat. De ha ezt ingyenessé teszik, nem marad ilyen korlát. Emlékeztetett arra is, hogy 

Ferencvárosban hasonlóan kiemelt beruházás lesz az atlétikai stadion és a kézilabda csarnok is, így ha ingyenessé teszik a területhasználatot több száz milliós bevételtől esik el az önkormányzat. Nem ez az egyetlen javaslat az önkormányzati választások óta, ami csökkentené az önkormányzatok bevételeit: a kormány épp most vizsgálja az iparűzési adó csökkentését, ami miatt még Székesfehérvár fideszes polgármestere is kiakadt, mert szerinte a helyi társadalomban azonban nagyon komoly konfliktusokat eredményezne.