Jelentkezett az ír hatóságoknál a partra sodródott kísértethajó, az MV Alta tulajdonosa

külföld
2020 február 19., 16:58

Jelentkezett a hatóságoknál a több mint egy évig elhagyatottan sodródó, és a hétvégén Írország déli részén partra vetődő rejtélyes teherhajó, az MV Alta tulajdonosa.

photo_camera Fotó: Cathal Noonan/AFP

A 77 méter hosszú teherhajót a Dennis vihar sodorta a Cork közelében fekvő tengerparti falu, Ballycotton szikláihoz. Az ír törvények szerint a partra vetődött roncsokért az adóhatóság a felelős, a tulajdonjogot igénylő személynek legfeljebb egy éve van arra, hogy az ügyét a kormányszervnél regisztrálja, ami lehetőséget biztosít a hajó megmentésére.

A Cork megyei tanács közölte, hogy az MV Alta egyelőre szerencsére nem okoz környezetszennyezést. A hajó állapotát felmérték, és kiderült, hogy alig van benne üzemanyag. A hajón ugyan nincs rakomány, de lezárt tartályokban olajat és más anyagokat találtak, amik környezeti kockázatot jelenthetnek, ha kiömlenek. Most mérlegelik, hogy nem kell-e biztonságosan eltávolítani a tartályokat, mielőtt ez bekövetkezhetne.

photo_camera Fotó: Cathal Noonan/AFP

Az MV Alta odüsszeiája 2018 szeptemberében kezdődött, amikor Görögországból Haitire tartva az Atlanti-óceán közepén irányíthatatlanná vált. A 10 tagú legénység 20 napot töltött a Bermudáktól délkeletre, 2220 km-re sodródó hajón, mielőtt az amerikai parti őrség kimentette volna őket. Az amerikai parti őrség akkor arról azt mondta, együtt dolgoznak a hajó tulajdonosával a vontatás megszervezésében, de a hajó további útját homály fedi.

A Fleetmon tengerészeti hírportál közölte, hogy a hajó állítólagos tulajdonosa felvette velük a kapcsolatot, és azt állította, mentés közben a hajót kétszer is eltérítették Guyanából. A 44 éves teherhajó 2019 augusztusában tűnt fel újra a radaron, amikor a brit haditengerészet HMS Protector járőrhajója sodródni látta az Atlanti-óceánon. Az MV Alta azóta tovább sodródott, végül a Dennis viharos hullámai vezették az ír partokhoz. (MTI)