Orbán meghívására a várban megalapították a Nemzeti Kulturális Tanácsot

2020 február 19., szerda 13:18

Orbán Viktor meghívására megtartotta az alakuló ülését a Nemzeti Kulturális Tanács Budapesten, a miniszterelnök irodájában – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor meghívására alakuló ülését tartja a Nemzeti Kulturális Tanács Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. február 19-én. Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény hívta életre a testületet, aminek a tagja a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és 17 ún. kultúrstratégiai intézmény vezetője. Ezek azok az intézmények:

 1. Nemzeti Színház
 2. Magyar Állami Operaház
 3. Budapesti Operettszínház
 4. Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ
 5. Művészetek Palotája
 6. Honvéd Együttes
 7. Petőfi Irodalmi Múzeum
 8. Magyar Nemzeti Múzeum
 9. Szépművészeti Múzeum
 10. Országos Széchényi Könyvtár
 11. Magyar Nemzeti Levéltár
 12. Magyarságkutató Intézet
 13. Hagyományok Háza
 14. Néprajzi Múzeum
 15. Szabadtéri Néprajzi Múzeum
 16. NMI Művelődési Intézet
 17. Nemzeti Filmintézet

A törvény szerint Magyarország felelősséget vállal a nemzeti kultúra megőrzéséért és a nemzeti identitás megerősítéséért, így biztosítja a nemzeti kultúra és a kulturális értékek egyenlő esélyű hozzáférhetőségét és megőrzését a jövő generációinak.

Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A tanács biztosítja a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait, javaslatot tesz a kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára, véleményezi és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket. A tevékenységéről évente beszámol a kormánynak. (MTI)