Orbán meghívására a várban megalapították a Nemzeti Kulturális Tanácsot

KULTÚRA
2020 február 19., 13:18

Orbán Viktor meghívására megtartotta az alakuló ülését a Nemzeti Kulturális Tanács Budapesten, a miniszterelnök irodájában – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor meghívására alakuló ülését tartja a Nemzeti Kulturális Tanács Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. február 19-én.
photo_camera Orbán Viktor meghívására alakuló ülését tartja a Nemzeti Kulturális Tanács Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. február 19-én. Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény hívta életre a testületet, aminek a tagja a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és 17 ún. kultúrstratégiai intézmény vezetője. Ezek azok az intézmények:

  1. Nemzeti Színház
  2. Magyar Állami Operaház
  3. Budapesti Operettszínház
  4. Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ
  5. Művészetek Palotája
  6. Honvéd Együttes
  7. Petőfi Irodalmi Múzeum
  8. Magyar Nemzeti Múzeum
  9. Szépművészeti Múzeum
  10. Országos Széchényi Könyvtár
  11. Magyar Nemzeti Levéltár
  12. Magyarságkutató Intézet
  13. Hagyományok Háza
  14. Néprajzi Múzeum
  15. Szabadtéri Néprajzi Múzeum
  16. NMI Művelődési Intézet
  17. Nemzeti Filmintézet

A törvény szerint Magyarország felelősséget vállal a nemzeti kultúra megőrzéséért és a nemzeti identitás megerősítéséért, így biztosítja a nemzeti kultúra és a kulturális értékek egyenlő esélyű hozzáférhetőségét és megőrzését a jövő generációinak.

photo_camera Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A tanács biztosítja a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait, javaslatot tesz a kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára, véleményezi és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket. A tevékenységéről évente beszámol a kormánynak. (MTI)